Srbija i Balkan

Oglasio se Stejt department o ZSO: Ne komentarišemo, ali sada je trenutak

Stav SAD u vezi sa ZSO je jasan, navodi se u saopštenju Stejt departmenta
Oglasio se Stejt department o ZSO: Ne komentarišemo, ali sada je trenutak© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Američki Stejt department saopštio je danas, povodom navoda da SAD blokiraju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope dok se ne promeni stav o Zajednici srpskih opština, da je stav SAD u vezi sa ZSO jasan, ali da ne mogu da komentarišu navodnu diplomatsku prepisku.

Iz Stejt departmenta su za "Glas Amerike" naglasili da je sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao što su to juče i ukazali savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Stejt department se oglasio povodom izveštaja medija da SAD traže da se pitanje ulaska "Kosova" u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok Priština ne usvoji konstruktivniji stav o ZSO, čime bi se, kako se navodi, otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine.

Ovaj stav Sjedinjenih Država je usaglašen sa Italijom, Francuskom i Nemačkom, naveo je "Juronjuz".

"Diplomatske prepiske" koje se spominju u saopštenju Stejt departmenta mogu se odnositi na non-pejper o kome je juče pisao "Albanijan post", a u kom se navodi da će Priština snositi određene posledice ukoliko bude odbila da formira ZSO.

One bi podrazumevale ukidanje slobodnog kretanja građana, pozivnog broja +383, integraciju severnog dela i kontrolu dva administrativna prelaza sa Srbijom, navodi se u dokumentu.

Samoproglašeno "Kosovo" navodno neće uživati apsolutnu zaštitu od zapadnog sveta, koji je od vitalnog značaja za njegovo postojanje, i da istovremeno okleva da prihvati zapadne napore za trajni mir.

Sa druge strane, ukoliko Beograd bude odbio novi pregovarački okvir, Srbija neće moći da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima postojećih sporazuma, a da istovremeno, kako se navodi, podriva napore Zapada za trajni mir. 

image