Dačić i Cvijanović doputovali u Vašington na Molitveni doručak: Bezbednost i ekonomija u fokusu

Molitveni doručak se tradicionalno organizuje prvog četvrtka u februaru i u zajedničkoj molitvi okuplja predsednika SAD, članove Kongresa, druge političke predstavnike i goste iz sveta

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde će prisustvovati Molitvenom doručku. U radnoj poseti SAD istim povodom je i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović. 

Kako je najavljeno, Dačić će se sastati i sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom.

Planirani su sastanci sa američkim kongresmenima i drugim predstavnicima istitucija i organizacija u SAD.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, zajedno sa druga dva člana Predsedništva, imala je sastanak sa glavnim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Džonom Fajnerom i specijalnom pomoćnicom predsednika direktorkom za Evropu Saveta za nacionalnu bezbednost Amandom Slout.

"Sagovornike smo upoznali sa političkom i bezbednosnom situacijom u BiH, kao i procesom implementacije izbornih rezultata na svim nivoima vlasti. Razgovarali smo i o globalnim i regionalnim izazovima, kao i o potrebi očuvanja energetske bezbednosti u kontekstu složenih globalnih okolnosti", navela je Cvijanovićeva na Instagramu.

Takođe se sastala sa ambasadorima Srbije, Mađarske, Hrvatske, Severne Makedonije i BiH u SAD.

"Ugodan, prijateljski razgovor sa ambasadorima Srbije, Mađarske, Hrvatske, Severne Makedonije i BiH u SAD", saopštila je Cvijanovićeva.

Molitveni doručak ima tradiciju dugu sedam decenija. Čitav događaj traje nekoliko dana i sastoji se od brojnih međunarodnih aktivnosti kojima prisustvuje gotovo 3.500 zvaničnika iz sveta, bez obzira na rasnu, versku, nacionalnu ili političku pripadnost.

Centralni događaj je doručak, koji se svake godine održava prvog četvrtka u februaru, na kojem su govornici predsednik SAD-a i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjegtrenutka. Drugi deo programa rezervisan je za bilateralne sastanke učesnika sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i zvaničnicima iz SAD.