Srbija i Balkan

Policija obezbeđuje radove na otetom srpskom zemljištu na severu KiM: Građani protestuju

Posao u selu Dren nadgledaju pripadnici policije tzv. Kosova, dok okupljeni Srbi mirno protestuju zbog uzurpacije zemljišta od strane Prištine
Policija obezbeđuje radove na otetom srpskom zemljištu na severu KiM: Građani protestuju© Зоран Шапоњић

Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci Vlade Kosova izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije.

Posao u selu Dren nadgledaju pripadnici policije tzv. Kosova.

U toku je protest meštana Drena kod Leposavića, zbog radova koji se danas izvode na njihovim imanjima, eksproprijacijom uzurpiranim od strane privremenih prištinskih institucija.

Zajedno sa okupljenim meštanima su predsednik privremenog organa Leposavića Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić.

Čim je saznao da su pomenuti radovi započeti, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić otišao je na lice mesta. Todiću su radnici potvrdili da krče put do samog vrha gde je planirano da se grade nove policijske baze.

Nakon proširenja planiraju da taj put asfaltiraju.

Todić koji je pripadniku Kosovske policije koji je došao da razgovara sa okupljenima preneo stav meštana da se ne slažu sa bilo kakvim početkom radova koji su započeli bez njihovog znanja.

Privremeni prištinski organi doneli su 16. januara odluku o eksproprijaciji zemljišta u Drenu i Lešku.

Petković: Kurti izaziva nove tenzije

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da današnji potezi Aljbina Kurtija predstavljaju nelegalne radove na srpskoj zemlji, koju je bespravno uzurpirao 16. januara jednostranom odlukom o eksproprijaciji, a sa jednim ciljem - da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

"U zaseoku Zaselje jutros su Kurtijevi predstavnici započeli radove na proširenju puta koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je nelegalnom ekproprijacijom obuhvaćeno", naveo je Petković.

On je rekao da je o novoj uzurpaciji srpske zemlje na severu KiM, jutros obavestio i sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Petković je naglasio da je jasno zahtevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić, "kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze".

image