Srbija i Balkan

Hovenijer: Odmah početi sa formiranjem ZSO, ali bez izvršnih ovlašćenja

Amerika i EU smatraju da je sada vreme da Priština krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština, istakao je ambasador SAD u Prištini
Hovenijer: Odmah početi sa formiranjem ZSO, ali bez izvršnih ovlašćenja© Antonio Ahel/ATAImages

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ponovio je danas stav da tzv. Kosovo treba da formira ZSO, ali da ona ne treba da ima izvršna ovlašćenja i da ne sme biti entitet poput Republike Srpske, prenosi "Reporteri".

Hovenijer je nakon sastanka sa gradonačelnikom Đakovice Ardijanom Đinijem, sa kojim je razgovarao i o aktuelnim pitanjima, rekao da Amerika ima jasne stavove o podršci tzv. Kosovu.

"Amerika i EU smatraju da je sada vreme da Vlada 'Kosova' krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Bili smo vrlo jasni o tome šta ne bi trebalo da bude, a ne bi trebalo da bude Republika Srpska i ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja. Sjedinjene Američke Države su isto tako čvrste i nepokolebljive u svojoj slobodnoj podršci 'Kosovu' kao što su uvek bile prema suverenoj, demokratskoj, multietničkoj i nezavisnoj državi. I mi pomažemo Vladi 'Kosova' da ispuni tu viziju držeći se tih principa", izjavio je Hovenijer.

Načelnik Đakovice Ardian Đini rekao je da se na današnjem sastanku razgovaralo o mnogim pitanjima i da Hovenijer dobro razume situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

"Mi smo bili i ostali među najblaženijim narodima na svetu koji imaju podršku najveće demokratije i najmoćnije države na svetu. Razgovarali smo o mnogim stvarima, o Đakovici, o 'Kosovu'. I moram da vam kažem da sam i u ovom slučaju veoma srećan što je ambasador Hovenijer na 'Kosovu', jer je on jedan od američkih diplomata koji ne samo da razume šta je na 'Kosovu', u smislu politike već razume i razlog za sve što smo radili proteklih 25 godina", rekao je Đini.

image