Srbija i Balkan

Vučić: Onaj je pobegao u Rumuniju, ja ne bežim nigde

Pobegao si za Rumuniju da se ne izjašnjavaš, rekao je srpski predsednik misleći na svog prethodnika Borisa Tadića, a komentarišući peticiju protiv evropskog predloga za rešenje statusa KiM
Vučić: Onaj je pobegao u Rumuniju, ja ne bežim nigde© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je peticiju protiv evropskog predloga za rešenje kosovskog pitanja i njene potpisnike rekavši da on ne beži nigde i da je uradio mnogo više nego njegovi prethodnici.

On je na svom Instagram nalogu objavio svoj odgovor na novinarsko pitanje o peticiji "Pokreta za odbranu Kosova i Metohije" i molbu da prokomentariše to što se ispod nje potpisao i bivši predsednik Vojislav Koštunica.

"Kad pročitate obrazloženje peticije, zapitate se: što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora među kojima i braću Mazreku, što si pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu 2004. godine? Ti si organizovao skup 2008. godine, a ti drugi pobegao za Rumuniju da se ne izjašnjavaš da bi te stranci držali na vlasti", rekao je Vučić.

Iako ga nije imenovao, drugi koga pominje srpski predsednik u svojoj izjavi je Boris Tadić za kojeg, ne po prvi put, kaže da je u vreme protesta protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije 2008. godine, kada je obavlja dužnost predsednika države, bio u Rumuniji.

Tadić mu je svojevremeno odgovorio na ovu opasku, rekavši za medije da je otputovao na hitan sastanak u Rumuniju gde je predsednik te zemlje koordinisao aktivnosti država koje su odbile da priznaju nezavisnost tzv. Kosova i da se vratio iste večeri.

U nedavno objavljenoj peticiji "Pokreta za odbranu Kosova i Metohije" državni organi Srbije pozvani su da "u celosti i bez odlaganja odbace zapadni ultimatum kojim se traži naše konačno odricanje od Kosova i Metohije", kako se navodi u tekstu.

Peticija se završava rečima "Ne ultimatumu – ne kapitulaciji".

image