Srbija i Balkan

ZSO prva tačka dnevnog reda u Skupštini Srbije

Srbija neće ni po koju cenu odstupiti od zahteva da se formira ZSO jer je to uslov za eventualni nastavak dijaloga, objasnio je Drecun
ZSO prva tačka dnevnog reda u Skupštini Srbije© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Dan uoči održavanja sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o planu za Kosovo i Metohiju, parlamentarci iz redova vlasti nadaju se da će ona biti konstruktivna i da će doći do jedinstva. 

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ukazao je da je KiM veliko nacionalno pitanje, oko kojeg ne bi trebalo da bude svađa i podela.

"Nadam se da će sednica biti konstruktivna, to je i razlog zbog kojeg predsednik dolazi u skupštinu. Vučić od 2014. godine poziva opozicione stranke da se uključe u proces razgovora oko KIM, jer pitanje KiM nije političko, već državno, i nije nastalo juče, već postoji skoro 200 godina", rekao je Vesić u emisiji Fokus na B92.

On je dodao da postoje stranke koje pokušavaju da pitanje KiM iskoriste za skupljanje jeftinih poena i ne bi li Vučića "oborili" i oni došli na vlast.

Milićević: Potrebni što širi konzesus i jedinstvo stranaka

Ministar bez portfelja iz redova SPS-a, Đorđe Milićević, naglasio je da se ne možemo deliti na vlast i opoziciju kada su nacionalni interesi posredi.

U razgovoru za "Kosovo onlajn", na pitanje da li misli da je moguće postići konzesus između opozicije i vlasti po pitanju tzv. Kosova, navodi da poučen iskustvom sa prethodne sednice ne misli da je tako nešto moguće, ali i da želi da veruje da do njega ipak može doći.

"Specifičnost ovog saziva je to što mi iz vladajuće koalicije kažemo da nećemo posredno ili neposredno priznati nezavisnost "Kosova", ali to nisam čuo od pojedinih opozicionih stranaka da li su spremni da prihvate njegovu nezavisnost", rekao je on.

Milićević je dodao da je predsednik Srbije još krajem 2022. pričao o složenim i kompleksnim vremenima i šta nas očekuje tokom 2023. 

"Kada smo poslednji put u parlamentu razgovarali o izveštaju o pregovorima o KiM, iako je većina dala podršku, propustili smo na žalost trenutak, odnosno neke političke opcije nisu osetile koliko je važno da postignemo što širi konzesus i jedinstvo", pojasnio je član socijalista.

Drecun: Insistiraćemo na ZSO po već postignutim sporazumima

Oglasio se i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, otkrivši da će na dnevnom redu biti izveštaj o toku pregovoračkog procesa, u kojem se kada je reč o Zajednici srpskih opština, u prvoj tački definiše državna politika.

Navodi da Srbija neće ni po koju cenu odstupiti od zahteva da se formira ZSO i da je to uslov za eventualni nastavak dijaloga i povratak srpskih političkih predstavnika u privremene prištinske institucije.

Takođe, kako je Drecun rekao za Tanjug, u toj tački se navodi da Srbija insistira na formiranju ZSO na osnovu već postignutih sporazuma.

"Tu ne bi trebalo da bude sporenja, ali je ipak moguće da neke stranke koje ne priznaju Briselski sprazum i koje samim tim smatraju da ne treba insistirati na formiranju ZSO, budu protiv pomenute tačke izveštaja", rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM pretpostavlja da je namera predsednika Aleksandra Vučića bila da pozivom predsednicima poslaničkih grupa, odnosno stranaka, njima direktno prezentuje neke detalje o kojima javno ne može da govori.

"Cilj skupštinskog zasedanja je da se usvoji platforma koja bi Beogradu služila za dalji tog dojaloga", naglasio je Drecun i osporio pogrešnu predstavu u delu javnosti da je Srbija prihvatila evropski predlog, naglasivši da će evropski predlog služiti samo kao osnova za dalji tok pregovora.

Ono što je zabrinjavajuće, ističe Drecun, je kako će Aljbin Kurti pronaći izlaz iz ove situacije ili će ostati dosledan obećanjima koja je dao u predizbornoj kampanji, i neće formirati ZSO.

"Kurti govori da Zajednica nije u skladu sa tzv. ustavom, a Amerikanci sada govore da je u skladu sa tzv. ustavom. Ovde je drugo pitanje - američki ambasador u Prištini kaže da Zajednica ne sme da ima izvršne nadležnosti, pitam vas otkad to? Šta je ispregovarano, da li Amerikanci hoće sada da kažu da nisu učestvovali u svim onim rundama razgovora koje je recimo vodila Ketrin Ešton? Tada im nije smetalo to što Zajednica treba da ima izvršne nadležnosti", zaključio je on uz opasku da će "ZSO biti formirana onako kako je dogovoreno, odnosno da ne računaju da će preko Beograda uspeti da izvrše reviziju Briselskog sporazuma".

image