Srbija i Balkan

Vučić: Ustav je Sveto pismo, "Kosovo" ne može u UN; Srbiji nije u interesu da uđe u NATO

Jedina tačka dnevnog reda izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine
Vučić: Ustav je Sveto pismo, "Kosovo" ne može u UN; Srbiji nije u interesu da uđe u NATO© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara trajala je od 10 časova. Sednici je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se obratio narodnim poslanicima.

Vučić je poručio da je da je Ustav Srbije Sveto pismo i da zna na šta se zakleo. Predsednik kaže da naša zemlja neće u NATO i da je ojačao Vojsku 15 puta. Takođe, Vučić je naglasio da je za mir, ali da nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda sa KiM kao 17. marta 2004. godine.

Predsednik je na ulasku u skupštinsku salu dočekan ovacijama stranačkih kolega, dok su, sa druge strane, pojedini poslanici opozicionih stranaka razvili transparente "Ne kapitulaciji", "Ne ultimatumu"...

Izveštaj iz Skupštine Srbije pratite uživo uz RT Balkan.

  • 2. feb 2023 • 20:51

    20:51

    Završena sednica za danas

    Sednica Skupštine je završena nešto pre 21 sat. Kako je najavio predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ona će biti nastavljena sutra u 11 sati.

  • 20:20

    Jovanov: Vučić mora da nastavi da razgovara sa Albancima

    Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je poruka te poslaničke grupe lideru SNS i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mora da razgovara sa Albancima.

    "Ako vi odete od tog stola – ko ostaje? Ostaju posrednici u pregovorima koji nisu neutralni i ostaje Priština. Šta onda dobro preostaje Srbiji", upitao je Jovanov.

  • 20:08

    Vučić: U Prištini će biti protest kako ne bi bila formirana ZSO

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima informaciju da će u Prištini biti održani novi protesti, da će na ulicu najpre izaći studenti, a da će zahtev biti da se ne formira Zajednica srpskih opština.

    "Nas čeka teško vreme, mi ćemo morati da razgovaramo sa Albancima", poručio je Vučić.

  • 19:08

    Tepić pozvala Vučića da uvede sankcije Rusiji

    Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kazala je da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pokušao danas da nametne u Skupštini raspravu o tome šta se dešavalo pre 10 ili 20 godina.

    "Mi da pričamo o tome nećemo, mi bismo da pričamo o tome gde će Srbija biti", kazala je Tepić.

    Tepić je pozvala Vučića da uvede sankcije Rusiji i dodala da nema razloga da se čeka sa tim, jer su jasne pretnje sa kojima se Srbija suočava.

    "Pozivamo vlast da što pre usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, odnosno uvede sankcije Rusiji ili bar neke sankcije donosiocima odluka i tako izbegne uvođenje sankcija nama", rekla je Tepić.

    Ona je rekla da ta stranka ima četiri ključna zahteva od vladajuće stranke i predsednika Srbije, a to je da se međunarodnim činiocima uputi zahtev da francusko-nemački plan bude javan, da Srbija što pre usaglasi spoljnu politiku sa EU, odnosno da uvede sankcije Rusiji, da američki i evropski posrednici učine da evrointegracije Srbije i njen ulazak u Uniju budu gotovi do 2030. i da se pokrene formiranje mešovitog tela za preporuke u daljim pregovorima koji bi imao dve crvene linije: da nema priznanja nezavisnosti "Kosova" i da nema saglasnosti Srbije za članstvo "Kosova" u UN.

  • 18:40

    Vučić: Biće teško, ali neću razočarati narod

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Zapad sve vreme radi na unitarizaciji Bosne i Hercegovine, odnosno na nestanku Republike Srpske.

    "Sve vreme radimo, i radićemo, da pomognemo Republici Srpskoj", poručio je Vučić.

    On je rekao da će biti teških stvari, ustupaka i kompromisa sa kojima ćemo morati da se suočimo, dodajući da nije ista situacija kao 2008. godine i sada kada je u Evropi rat, te da će od nas da traže mnogo više nego što bi tražili.

    "Moramo da napravimo dogovor, ne možemo da puštamo da neko napada decu na putu do škole", kazao je Vučić i obećao da neće razočarati narod.

  • 18:16

    Jovanović: Pregovori ne smeju da budu tajni

    Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović kazao je da je ta stranka prihvatila poziv na konsultacije sa predsednikom Srbije i da je to javno i objavljeno u medijima.

    "Ovo nisu i ne smeju da budu tajni pregovori, kao što Zapad traži. Na takav zahtev ne može potvrdno da se odgovori", rekao je on.

    Jovanović je dodao da francusko-nemački plan podrazumeva predaju Kosova i Metohije. 

    Zemlje koje su priznale secesiju Kosova i Metohije ništa drugo i ne mogu da predlože, poručio je Jovanović i dodao da se od nas traži implicitno priznanje "Kosova".

    "Ovo je prepisan, skoro u reč, sporazum dve Nemačke iz 1972", kazao je on i dodao da to znači nezavisno "Kosovo", i poručio da Srba na takvom Kosovu neće biti.

    To bi značilo formiranje "Velike Albanije", a zatim bi usledila i unitarizacija BiH, odnosno, gašenje Republike Srpske, upozorio je Jovanović, dodajući da bi to bile posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana.

    On je ocenio da Zapadu na Kosovu i Metohiji ne odgovara sukob, te da mu čak više odgovara i zamrznuti konflikt.

    On je zatražio da plan bude odbijen u celini jer ga je nemoguće popraviti.

  • 17:34

    Vučić: Nisam za Kosovo u Ujedinjenim nacijama

    "Nisam za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i nikada neću priznati nezavisno Kosovo, niti ću išta da uradim u njihovu korist", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    On je rekao da je došao u Skupštinu da "položi račun", ali je poručio opoziciji da ne očekuju da mogu "da udaraju, a da im niko ne uzvrati.

    "Jedni kažu da sam izdajnik, drugi da sam evropejac, ali zna narod ko je pošten i ko se protiv lopova borio, a tek će da čuju za to. Sa sve podacima. To čuvam za finale", rekao je on.

  • 17:31

    Aleksić pokazao papir na kome tvrdi da se nalazi francusko-nemački predlog

    Miroslav Aleksić iz Narodne stranke pokazao je papir na kome se, tvrdi, nalazi francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju

    "Što se tiče samog plana, može da se dođe do tog dokumenta, imamo ga u izvornom obliku", naveo je Aleksić, ne objašnjavajući od koga je pomenuti dokument dobio.

    Nakon njegovog obraćanja, poslanička grupa Narodne stranke napustila je salu.

  • 17:01

    Lutovac: Francusko-nemački predlog za KiM nije ultimatum

    Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da ta partija neće podržati izveštaj o Kosovu i Metohiji.

    Jedan od razloga za takvu odluku je, kaže, način na koji je sačinjen.

    Lutovac tvrdi da francusko-nemački predlog za KiM nije ultimatum za Srbiju.

  • 16:40

    Vučić: Između Ustava i ultimatuma, biram Ustav

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, uprkos svim pritiscima.

    "Moje je da služim Srbiji i nikome drugom - poštovaću predsednika Vladimira Putina, ali za mene postoji samo jedna otadžbina i ona se zove Srbija", naglasio je Vučić.

    Napomenuo je da je razgovor neophodan kako bi se sačuvao mir i da je njegov posao da razgovara sa svima, "od Hašima Tačija do Aljbina Kurtija".

    "Što se tiče Ustava i ultimatuma, uvek ću da izaberem Ustav ali ću da se borim dok mogu, neću da izolujem Srbiju i neću da nam narod pati, da se junačim preko tuđe pleći i da budem dobrovoljni davalac tuđe krvi", poručio je Vučić.

image