Vučić: Ustav je Sveto pismo, "Kosovo" ne može u UN; Srbiji nije u interesu da uđe u NATO

Jedina tačka dnevnog reda izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine

Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara trajala je od 10 časova. Sednici je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se obratio narodnim poslanicima.

Vučić je poručio da je da je Ustav Srbije Sveto pismo i da zna na šta se zakleo. Predsednik kaže da naša zemlja neće u NATO i da je ojačao Vojsku 15 puta. Takođe, Vučić je naglasio da je za mir, ali da nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda sa KiM kao 17. marta 2004. godine.

Predsednik je na ulasku u skupštinsku salu dočekan ovacijama stranačkih kolega, dok su, sa druge strane, pojedini poslanici opozicionih stranaka razvili transparente "Ne kapitulaciji", "Ne ultimatumu"...

Izveštaj iz Skupštine Srbije pratite uživo uz RT Balkan.

2. feb 2023 • 20:51

Završena sednica za danas

Sednica Skupštine je završena nešto pre 21 sat. Kako je najavio predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ona će biti nastavljena sutra u 11 sati.

Jovanov: Vučić mora da nastavi da razgovara sa Albancima

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je poruka te poslaničke grupe lideru SNS i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mora da razgovara sa Albancima.

"Ako vi odete od tog stola – ko ostaje? Ostaju posrednici u pregovorima koji nisu neutralni i ostaje Priština. Šta onda dobro preostaje Srbiji", upitao je Jovanov.

Vučić: U Prištini će biti protest kako ne bi bila formirana ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima informaciju da će u Prištini biti održani novi protesti, da će na ulicu najpre izaći studenti, a da će zahtev biti da se ne formira Zajednica srpskih opština.

"Nas čeka teško vreme, mi ćemo morati da razgovaramo sa Albancima", poručio je Vučić.

Tepić pozvala Vučića da uvede sankcije Rusiji

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kazala je da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pokušao danas da nametne u Skupštini raspravu o tome šta se dešavalo pre 10 ili 20 godina.

"Mi da pričamo o tome nećemo, mi bismo da pričamo o tome gde će Srbija biti", kazala je Tepić.

Tepić je pozvala Vučića da uvede sankcije Rusiji i dodala da nema razloga da se čeka sa tim, jer su jasne pretnje sa kojima se Srbija suočava.

"Pozivamo vlast da što pre usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, odnosno uvede sankcije Rusiji ili bar neke sankcije donosiocima odluka i tako izbegne uvođenje sankcija nama", rekla je Tepić.

Ona je rekla da ta stranka ima četiri ključna zahteva od vladajuće stranke i predsednika Srbije, a to je da se međunarodnim činiocima uputi zahtev da francusko-nemački plan bude javan, da Srbija što pre usaglasi spoljnu politiku sa EU, odnosno da uvede sankcije Rusiji, da američki i evropski posrednici učine da evrointegracije Srbije i njen ulazak u Uniju budu gotovi do 2030. i da se pokrene formiranje mešovitog tela za preporuke u daljim pregovorima koji bi imao dve crvene linije: da nema priznanja nezavisnosti "Kosova" i da nema saglasnosti Srbije za članstvo "Kosova" u UN.

Vučić: Biće teško, ali neću razočarati narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Zapad sve vreme radi na unitarizaciji Bosne i Hercegovine, odnosno na nestanku Republike Srpske.

"Sve vreme radimo, i radićemo, da pomognemo Republici Srpskoj", poručio je Vučić.

On je rekao da će biti teških stvari, ustupaka i kompromisa sa kojima ćemo morati da se suočimo, dodajući da nije ista situacija kao 2008. godine i sada kada je u Evropi rat, te da će od nas da traže mnogo više nego što bi tražili.

"Moramo da napravimo dogovor, ne možemo da puštamo da neko napada decu na putu do škole", kazao je Vučić i obećao da neće razočarati narod.

Jovanović: Pregovori ne smeju da budu tajni

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović kazao je da je ta stranka prihvatila poziv na konsultacije sa predsednikom Srbije i da je to javno i objavljeno u medijima.

"Ovo nisu i ne smeju da budu tajni pregovori, kao što Zapad traži. Na takav zahtev ne može potvrdno da se odgovori", rekao je on.

Jovanović je dodao da francusko-nemački plan podrazumeva predaju Kosova i Metohije. 

Zemlje koje su priznale secesiju Kosova i Metohije ništa drugo i ne mogu da predlože, poručio je Jovanović i dodao da se od nas traži implicitno priznanje "Kosova".

"Ovo je prepisan, skoro u reč, sporazum dve Nemačke iz 1972", kazao je on i dodao da to znači nezavisno "Kosovo", i poručio da Srba na takvom Kosovu neće biti.

To bi značilo formiranje "Velike Albanije", a zatim bi usledila i unitarizacija BiH, odnosno, gašenje Republike Srpske, upozorio je Jovanović, dodajući da bi to bile posledice prihvatanja francusko-nemačkog plana.

On je ocenio da Zapadu na Kosovu i Metohiji ne odgovara sukob, te da mu čak više odgovara i zamrznuti konflikt.

On je zatražio da plan bude odbijen u celini jer ga je nemoguće popraviti.

Vučić: Nisam za Kosovo u Ujedinjenim nacijama

"Nisam za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i nikada neću priznati nezavisno Kosovo, niti ću išta da uradim u njihovu korist", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je došao u Skupštinu da "položi račun", ali je poručio opoziciji da ne očekuju da mogu "da udaraju, a da im niko ne uzvrati.

"Jedni kažu da sam izdajnik, drugi da sam evropejac, ali zna narod ko je pošten i ko se protiv lopova borio, a tek će da čuju za to. Sa sve podacima. To čuvam za finale", rekao je on.

Aleksić pokazao papir na kome tvrdi da se nalazi francusko-nemački predlog

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke pokazao je papir na kome se, tvrdi, nalazi francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju

"Što se tiče samog plana, može da se dođe do tog dokumenta, imamo ga u izvornom obliku", naveo je Aleksić, ne objašnjavajući od koga je pomenuti dokument dobio.

Nakon njegovog obraćanja, poslanička grupa Narodne stranke napustila je salu.

Lutovac: Francusko-nemački predlog za KiM nije ultimatum

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da ta partija neće podržati izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Jedan od razloga za takvu odluku je, kaže, način na koji je sačinjen.

Lutovac tvrdi da francusko-nemački predlog za KiM nije ultimatum za Srbiju.

Vučić: Između Ustava i ultimatuma, biram Ustav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, uprkos svim pritiscima.

"Moje je da služim Srbiji i nikome drugom - poštovaću predsednika Vladimira Putina, ali za mene postoji samo jedna otadžbina i ona se zove Srbija", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da je razgovor neophodan kako bi se sačuvao mir i da je njegov posao da razgovara sa svima, "od Hašima Tačija do Aljbina Kurtija".

"Što se tiče Ustava i ultimatuma, uvek ću da izaberem Ustav ali ću da se borim dok mogu, neću da izolujem Srbiju i neću da nam narod pati, da se junačim preko tuđe pleći i da budem dobrovoljni davalac tuđe krvi", poručio je Vučić.

Đurđević Stamenkovski: Arhijereji SPC pozvali na odbranu Ustava

Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke "Zavetnici" podsetila je da su arhijereji Srpske pravoslavne crkve pozvali na odbranu Ustava i pitala da li je američki amabasador Kristofer Hil određuje i tumači spoljnu politiku Srbije kad tvrdi da su njeni odnosi sa Rusijom sve lošiji.

"Ustav, a ne ultimatum", poručila je i upitala, ako je predloženi francusko-nemački plan dobar za nas, zašto nam prete da ga prihvatimo. 

Vučić: Postoji ideja da "Kosovo" prime u NATO

Predsednik Srbije upozorio je da postoji ideja da "Kosovo" bude primljeno u NATO.

"Nažalost, takva opasnost postoji. Mi ne možemo da budemo za neke zemlje neko ko će umesto njih da donosi odluku. Nismo se bunili kada su to donosili, ali Kosovo za nas nije država i ne možemo tako da se odnosimo. Niko neće da čuje i da sluša, to je naš problem", kaže Vučić i napominje da nam je potrebna odgovorna politika i da idemo u pregovore i razgovore.

"Razumeju oni i znaju šta su uradili ovoj zemlji. Pokušavam na svakom mestu da im kažem da kada govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine koji Srbija podržava, da ne pričaju o tome misleći na teritorijalni integritet Kosova. Tada se svi sete licemerja, kako ste danas veliki zaštitnici, a kako ste lagodno srušili integritet Srbije. Upravo ta paralela koju stalno izgovaram je perfektno tačna, ali ne žele da je čuju", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija mora da se bori da u Evropi razumeju da ona nije ta koja hoće da izazove sukobe.

"Naša obaveza je da čuvamo vojnu neutralnost", kazao je Vučić.

Vučić: Ne mislim da je interes Srbije da uđe u NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je potrebno da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom i podsetio na činjenicu da je Narodna skupština izglasala odluku da Srbija bude vojno neutralna država.

"Ne mislim da je naš interes da uđemo u NATO, ne samo zbog onoga što se desilo 1999. godine. Vojna neutralnost je nešto što je Narodna skupština Srbije izglasala, narod želi da vojska čuva naše nebo i zemlju, a ne NATO. Mislim da je najvažnije da zbog bezbednosti Srba, a i KiM imamo dobre odnose sa NATO. Da KFOR molimo da nečije želje za uništavanjem Srba suzbije i da se ponaša odgovorno. I jesu se ponašali odgovorno. Ne mislim da je naš interes da ulazimo u NATO, ali naravno da moramo da sarađujemo i od neprijatelja pravimo prijatelje. Ovo je opredeljenje Srbije i ne mislim da će se uskoro menjati", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da smatra da je dodatno opterećenje za državu da se pitanja BiH i Kosova i Metohije rešavaju zajedno.

Podsetio je da se 2024. godine održavaju izbori u Rusiji, Americi, u Poljskoj na jesen.

"Mnogo izbora dolazi, a nervoza je sve veća svuda. Niko neće da popusti. To ne znači da možemo da odustanemo od svoje politike, vitalni interesi Srbije nisu ugroženi", kaže Vučić.

Naglasio je da je politika vojne neutralnosti politika Srbije.

"Do sada nismo trpeli posledice, što znači da smo imali dobru politiku", napominje predsednik Srbije.

Vučić je poručio da je važno da Srbija bude na evropskom putu, iako sam "ne može da podnese neke od njihovih neistina".

Ipak, kaže da ne veruje da će Srbija uskoro ući u EU zbog odnosa u samoj Uniji.

"Tamo niko neće nove članove. Ukrajina će da insistira. Neće je primiti, a neće ni nas."

Zelenović: Odluku o pristupanju NATO-u doneti na referendumu

Narodni poslanik Nebojša Zelenović izjavio je da je vreme za velike odluke i "da Srbiji treba vizija Zapadnog Balkana u 21. veku". Prema njegovim rečima, sva ključna pitanja regiona treba rešavati istovremeno.

"Politika vojne neutralnosti ne može da zaštiti interese Srbije. Odluku o tome da li ćemo da pristupimo NATO-u ili ne treba da donesemo na referendumu, a sada je vreme za veliki iskorak u odnosima Beograda i Prištine", ocenio je Zelenović.

On je rekao da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština, koja treba da ima oblik razvijene autonomije, ali i uspostaviti jasno pravilo da "Kosovo" neće moći da se ujedini sa Albanijom, bez saglasnosti sa ZSO i Srbijom.

Takođe, ocenio je da "Kosovo" mora biti demilitarizovano, bez uspostavljanja vojske, na toj teritoriji, a potrebna su i rešenja za sva imovinska pitanja, zaštiti istorijskih spomenika.

Granat za takav sporazum, kaže, bili bi EU, Kvinta i Albanija.

"Ovo nije trenutak kad treba nešto da se izgubi, već da nešto dobijemo. Svi možemo da budemo dobitnici, svih šest entiteta Zapadnog Balkana", rekao je Zelenović.

Zelenović se zalaže za održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi učestvovali predstavnici svih šest entiteta iz regiona, EU, zemalja Kvinte.

Pojasnio je i da bi ta konferencija imala dva cilja – da se dogovori zajednička odbrambena politika regiona, usaglašena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i da bude formirana ekonomska zajednica Zapadnog Balkana, koja bi se pridružila EU, u tačno utrvđenim rokovima.

Sve to zajedno, naveo je, može da bude osnov za novu poziciju Srbije prema pitanju pritupanja "Kosova" međunarodnim organizacijama.

"Nisam nikada izgovorio da priznajem lažnu državu Kosovo"

Nema kapitulacije Srbije, rekao je Aleksandar Vučić. 

"Nisam nikada izgovorio da priznajem lažnu državu Kosovo, izašao sam pred ljude i rekao šta nas čeka", kaže predsednik Srbije. 

On je kazao da nijedno slovo nije sakrio od naroda i da je pošteno ispričao sa čim se suočavamo. 

Dodao je da Kurtijev ultimatum o šest uslova za osnivanje ZSO neće proći. 

Vučić: Niko ništa nije potpisao

"Nedvosmisleno sam rekao da neću dozvoliti ulazak tzv. Kosova u Ujedinjene nacije", istakao je predsednik Srbije. 

On je dodao da "niko ništa nije potpisao" i da se ništa ne potpisuje. 

Situacija u Skupštini na ivici fizičkog obračuna

Obraćanje predsednika je prekinuto, jer je situacija u momentu bila na ivici fizičkog incidenta.

Vučić: Kosovo je srce Srbije

Deo poslanika je razvio transparent "Ne kapitulaciji", a na skandiranje "Kosovo je srce Srbije" Vučić je odgovorio da je saglasan.

On je podsetio da je 27 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova za vreme njegove vlasti.

Obradović: Ne treba prihvatiti novi zapadni ultimatum

Boško Obradović (Srpski pokret Dveri) naveo je da se na današnjem dnevnom redu suštinski  nalazi novi zapadni ultimatum sa jasnom ucenom da ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju, mora da prizna kosovsku nezavisnost.

Lažna država Kosovo nije nezavisna država, nju ne priznaje većina država sveta, rekao je on.

"Ne vidimo niti jedan razlog zašto bismo mi prihvatili novi zapadni ultimatum jer se očito njima žuri da Srbija prizna lažnu državu Kosovo i da ono uđe u Ujedinjene nacije", poručio je Obradović.

Dok "Kosovo" ne uđe u UN, ne postoji nezavisnost lažne države, dodao je.

"Traži se Srbin na čelu države koji će prihvatiti da se dalje ne protivi članstvu 'Kosova' u razne međunarodne organizacije, računajući UN", naveo je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

Suština je da li ćemo da prihvatimo ultimatum kojim ćemo se odreći KiM, prekršiti Ustav, Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 i sami se u miru odreći dela naše državne teritorije, rekao je Obradović.

"Ovde nije pitanje šta je posledica nepotpisivanja, već šta je posledica potpisivanja ovog sporazuma", naveo je Obradović i dodao je da je pitanje šta ne sme biti rešenje za KiM.

"Ne sme izdaja, odricanje od naše teritorije, ne sme ZSO po Ustavu lažne države Kosovo. Onda ste dijaspora, manjina i to vam spremaju sa Zajednicom srpskih opština", poručio je predstavnicima Srba sa KiM koji prisustvuje sednici Skupštine.

Predsednik Dveri je ukazao da je veliki broj javnih ličnosti, poput Emira Kusturice i Matije Bećkovića, potpisao Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije.

Pastor: Nijedna država na svetu ne bi priznala nezavisnost dela svoje teritorije

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara izjavio je da će taj poslanički klub podržati izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine. 

"Pitanje KiM je pitanje za sve građane Srbije", rekao je Pastor i istakao da su mir i stabilnost na prvom mestu, te da to treba da bude u interesu svih građana. 

On je naveo da bi bilo bolje da je razgovor o non-pejperima održan iza zatvorenih vrata, ali da za to nije bilo volje u opozicionim redovima. 

"Bojim su da su ovi predlozi, o kojima ste govorili, sve gori kako vreme prolazi", rekao je Pastor.

Lider SVM dodao je da da više nema mitova, praznih obećanja i busanja u grudi, te da vlada i predsednik sada govore iskreno o svim problemima. 

On je postavio pitanje da li Evropska unija zaista želi Srbiju u članstvu.

"Kako vreme prolazi, sve više se postavlja pitanje da li postoji spremnost u evropskim strukturama da Srbija postane punopravna članica EU".

"Bez obzira na pretnje i incidente, najbrutalnije ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM, svakog dana je Beograd strana koja je konstruktivna", rekao je Pastor i izrazio duboko divljenje predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je podsetio na "istorijsko pomirenje" srpskog i mađarskog naroda kako bi ukazao da problem nije u srpskom narodu.

"Nisam optimista, ali se nadam da će do takvog kompromisnog rešenja doći. Dobro je što ste pitanje KiM vratili u žižu javnosti, ne samo u Srbiji i regionu, nego i šire", dodao je Pastor.

Da bi se došlo do kompromisa, obe strane moraju da poštuju ono što su prihvatile, naveo je.

"Bez formiranja ZSO, bez poštovanja do sada postignutih dogovora, do takvog kompromisa ne može doći. Nadam se da su svi svesni toga i da će imati odlučnost da traže od prištinske strane da poštuje ono što je prihvatila pre 10 godina. To bi bio dobar signal", istakao je Pastor.

Iz istorijskih razloga, napomenuo je, razume koliko KiM znače srpskom narodu.

"Ne postoji nijedna država u svetu koja bi, dobrovoljno ili pod bilo kakvom pretnjom, priznala nezavisnost dela svoje teritorije. Takve vlasti nema i to je nemoguće", naveo je Pastor.

"Mi ne usvajamo ovaj plan, to je non-pejper", kaže predsednik Srbije

"Mi ne usvajamo ovaj plan, to je non-pejper", poručio je Vučić i ponovio da je najteže stvari iz tog plana već izneo. 

On kaže da je već zvao opoziciju na konsultacije oko tog dokumenta, ali da su mnogi odbili, te da nije problem da dođu i pogledaju dokument, ali da ne smeju da ga objavljuju jer je to non-pejper.

Samo jedna politička stranka se javila i rekla da će da dođe na konsultacije, kaže Vučić. 

On ističe da "naši pregovori nikad nisu bili tajni", "za razliku od njegovih prethodnika". 

Vučić: Ne znam da li ćemo ostati u Savetu Evrope, ako tzv. Kosovo postane član

"Ja sam jedini predsednik u istoriji Srbije koji je četiri puta došao da raspravlja o KiM u Skupštini", odgovorio je Vučić na komentare opozicije "da se sakrio".

Nisam došao ovde po podršku, poručio je. 

"Nije mi potrebna podrška, potrebna je Srbiji, da se napravi jedinstvo po nekom pitanju", odgovorio je predsednik Radomiru Lazoviću. 

Vučić ističe da nije rekao ništa euforično o sporazumu, već da se može videti samo njegova zabrinutost.

On je dodao da ne može da utiče na članstvo tzv. Kosova u nekim organizacijama poput Međunarodnog olimpijskog komiteta ili Saveta Evrope. 

"Naše je pitanje samo da li ćemo da ostanemo u Savetu Evrope", u slučaju da tzv. Kosovo postane član, poručuje predsednik. 

On je poručio opoziciji da će im ustupiti svoje pregovaračko mesto, ako oni imaju ideju kako da spreče ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i dodao da se "crvene linije" za KiM nisu promenile. 

Lazović: Neprihvatljivi su nam tajni pregovori

Radomir Lazović (Zeleno-levi klub) složio se da je danas važan trenutak za Srbiju i da je evropski predlog od izuzetne važnosti za Srbiju, ali je pitao gde je taj predlog i zašto niko nema uvid u njega. 

On je rekao da Vučić nema plan i da su njegovom klubu neprihvatljivi tajni pregovori, te da treba da se napravi pauza u sednici dok svi ne dobiju uvid u evropski plan za KiM. 

"Zaboravite na blanko podršku po koju ste došli", poručio je Lazović predsedniku Srbije. 

On kaže da su poslednjih deset godina pregovori o KiM tajni, jer se oni ne vode u korist građana, već u cilju ostanka Vučića na vlasti. 

"Stalno pomeranje crvenih linija ne služi srpskim interesima, već Srpskoj naprednoj stranci", tvrdi Lazović i kaže da tako ne može da se dođe do trajnog rešenja za KiM. 

Članstvo u EU je prilika za Srbiju, poručuje. 

Vučić: Između svog mandata i Srbije, izabraću - Srbiju

Predsednik je komentarisao transparente "ne ultimatumu, ne kapitulaciji" koji su se pojavili u Skupštini. 

"To mi vi kažete, koji ste pustili iz zatvora 1.800 albanskih terorista, koji ste ćutali 2004. godine kada su nam tukli i ubijali narod, koji ste kao rezultat pregovora imali proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova", rekao je Vučić. 

Što se "kapitulacije" tiče, ja znam šta je moj posao, kaže predsednik. 

"Ja ću da čuvam budućnost ove zemlje", poručio je. 

"Ako dođe do: Kosovo u UN ili ne, za razliku od vas, za mene je Ustav Srbije - Sveto Pismo. Kapitulacija i predaja nisu opcija, znam šta ću da učinim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je garantovan i Srbije, izabraću Srbiju", zaključio je izlaganje predsednik Srbije. 

Plan od 10 tačaka

Predsednik Vučić izneo je 10 tačaka o politici Srbije u narednom periodu.

Pod tačkom jedan rekao je da će politika Srbije u narednom periodu biti da se na svaki način i po svaku cenu sačuvaju mir i stabilnost, uzdržavanje i ne odgovaranje na provokacije, osim ukoliko imovina i životi ljudi ne budu ugroženi kao 2004. godine.  

Tačka dva - uporno istrajavanje na formiranju ZSO koja mora da bude pravni i fizički okvir za prava srpskog naroda na KiM. "Da ne razmišljamo kako će da zabrane lekove, kako će hrana da dođe, novine i sve drugo", kazao je Vučić.

Tačka tri je bezbednost za Srbe na KiM. Bezbednost za Srbe je deo i tačke mir i stabilnost i tačke o ZSO.

Pod tačkom četiri je bolji život za srpski narod na KiM. "Mnogo novca ulažemo, mnogo investicija, gotovo 900 miliona evra", naveo je Vučić.

Pod pet, kaže Vučić, za razliku od onih koji vole da uzvikuju parole, Srbija će da razgovara i o najlošijim papirima jer Srbija nema pravo da ponovi iskustva iz prošlosti.

Pod šest je očuvanje vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

"Nastavićemo da čuvamo vojnu neutralnost, da je štitimo i gradimo armiju. Danas je 15 puta snažnija nego što je bila. Druga stvar je očuvanje našeg samostalnog odlučivanja. Da nam se u te odluke koje samo stalno donosimo ne meše niko ni sa istok ani sa zapada, da se političke odluke donose samo u Srbiji i nikada van Srbije. Treći deo tačke je poštovanje Ustava Republike Srbije", napominje Vučić.

Pod sedam - životno važan interes Srbije je da ostanemo na evropskom putu.

"Lažu kada kažu da je 43 odsto ljudi za ostanak na evropskom putu, mnogo je manji procenat. Evropski put znači mnogo stvari za Srbiju, i investicije i standard, i plate i penzije. Očekujemo da do kraja godine prosečna plata pređe 800 evra. Taj put nam je potreban jer danas živimo u drugačijoj realnosti. Mi smo danas okruženi zemljama koje su ili u NATO-u ili je NATO tamo. I na delu naše teritorije je NATO. A gde ćemo da idemo u slučaju sukoba, kako da sačuvamo plate i penzije. Suviše smo truda uložili.

Pod osam je rast Srbije - zdravstvo, energetika, hrana i vojska. "Hrane ima sve manje, i ona je nosilac inflacije svuda. Danas imamo samo na deponijama rekordne količine uglja, rekordne količine gasa. Imamo rekordne količine akumulacija, preko 500 gigavat sati. Vojska mora da bude mnogo snažnija i jača. Vojska je sačuvala naš narod na KiM, jer su znali da nećemo da dozvolimo pogrom. Potreban nam je razvoj zdravstva, od novih lekova do kliničkih centara".

Tačka devet - nastavak razgovora.

"Ja sam rekao da nastavljamo razgovore, ništa nisam potpisao. Smatrao sam da zbog mladih u zemlji, kojoj su potrebne investicije, fabrike, novi naučni centri, kompanije, potrebno je da te ljude zadržimo ovde. Danas Srbija ima zvanično više stanovnika nego Bugarska, verovatno po prvi put", navodi Vučić.

"Da li bismo bili evropska parija, da bili bismo, potpuno izolovani i sa kojima niko ne bi razgovarao. Ne možete da funkcionišete sami", napominje Vučić.

Pod 10, program Srbija 2025. i rast plata. "Delimično demografske probleme možemo da dodirnemo ako se budemo ponašali na odgovoran način", ističe Vučić.

"Ne mislim da bi nas neko bombardovao, ali bili bismo evropska parija"

Samo ako nam budu ukinuli vize, oni koji se "busaju u junačke grudi", kukali bi, i rekli da smo ih uveli u sankcije i izolaciju, kaže predsednik. "Nisam ništa potpisao, ali sam smatrao da je važno da nastavimo razgovore", istakao je. 

"Ne mislim da bi nas neko bombardovao, neću nikoga da plašim time, ali bili bismo evropska parija, niko ne bi sa nama razgovarao, ne bismo imali pristup fondovima. Ne možete da funkcionišete sami. Danas niko na nas ne bi gledao kao na saveznika, zbog sukoba u Ukrajini", rekao je Vučić.  

Energetika, hrana i vojska su posebno važne u narednom periodu, ističe.

"Vojska je sačuvala naš narod na KiM, jer su ljudi znali da ne bismo dozvolili pogrom koji se desio 2004. godine", poručio je. 

On je kazao da se nalazimo u teškom i delikatnom trenutku.

"Moramo da pomažemo narodu na KiM, ali moramo da izbegnemo osudu i kažnjavanje, ali i da vodimo računa o nacionalnim i vitalnim interesima", rekao je predsednik. 

Podsetio je da je bar pet poslaničkih grupa odbilo da dođe na konsultacije, već su tražili raspravu u Skupštini. "Žao mi je zbog toga", rekao je Vučić.

Vučić: Nećemo ići po mišljenje ni u Brisel, ni u Vašington, ni u Moskvu

Vučić je poručio da će Srbija da pregovara i o "najlošijim papirima", jer nema pravo da ponovi ono što se desilo u prošlosti, podsećajući kako je nametnut Rambuje. 

Razgovaraćemo o svemu, kaže predsednik.

Očuvaćemo vitalne nacionalne i državne interese, istakao je Vučić i dodao da ćemo štititi vojnu neutralnost i nastaviti da jačamo armiju koja je danas "petnaest puta snažnija".

On kaže da ćemo nastaviti da čuvamo samostalnost odlučivanja i da nećemo ići po mišljenje ni u Brisel, ni u Vašington, ni u Moskvu.

"Znam šta piše u Ustavu Srbije, bolje nego mnogi", kaže Vučić, ali poručuje da ćemo ostati na evropskom putu. Mnogo je manje ljudi za EU od pominjanih 43 odsto, ističe, ali "nećemo odustati od tog puta". 

Okruženi smo zemljama koje su u NATO, ili je NATO tamo - kao što je slučaj sa BiH, podseća predsednik. 

Za mene predaja nije opcija, poručio predsednik Srbije

Svi zajedno u Srbiji nisu prisustvovali pregovorima o KiM koliko ja, imam najveće iskustvo i znam šta je moguće, rekao je Vučić. Ja sam jedini predsednik od Slobodana Miloševića koji je učestvovao o raspravi o KiM u skupštini, istako je predsednik Srbije.  

On je istako šta će se dogoditi u narednih nekoliko meseci:

"Naša politika će biti da sačuvamo mir i stabilnost na svaki način, da ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ljudi budu ugroženi kao 2004. godine", kaže predsednik. 

Za razliku od vas koji ste to predali 2004. i 2008. godine, za mene predaja nije opcija, poručio je Vučić. 

Uporno ćemo istrajavati na ZSO koja će biti i pravni i politički okvir za život Srba na KiM.

Bezbednost za Srbe na KiM je takođe važna i to znači da niko ne brine kada dete pošalje u školu, da niko ne bude hapšen zato što je Srbin, kaže Vučić. 

Vučić: ZSO ne može biti nevladina organizacija

Dogovoreno je da se unapred ide sa onim što je obaveza iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO, rekao je predsednik.

"ZSO ne može biti model nevladine organizacije. ZSO mora da bude ono što je potpisano u Briselu", dodao je.

Postoje 22 principa na osnovu kojih treba da se formira ZSO sa značajnim nadležnostima za naš narod, a posebno za srpski narod na jugu, naveo je Vučić.

"Nema tu o čemu da se razgovara. Ono što mene brine je  da će oni ponovo pokušati da pregovaraju, ne bi li smanjili nadležnosti ZSO, jer nisu spremni da provode u delo to što su potpisali i prihvatili".

Vučić: Traže da se Srbija ne protivi članstvu "Kosova" u međunarodnim organizacijama

Devedeset odsto onoga što je izašlo u javnost od francusko-nemačkog plana je tačno, rekao je predsednik.

U tom planu, u samoj preambuli, prvi put nam omogućavaju da različito gledamo na status KiM. Međutim, sve kasnije derogira tu preambulu, naveo je Vučić.

"Obe strane će se voditi ciljevima i pricnipima, predočenim poveljom UN, naročito onima koji se odnose na suverenu jednakost svih država, na poštovanje nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući "Kosovo" nezavisnom državom", navodi se u planu, rekao je predsednik.

Dodao je da je opasnija tačka 4 u kojoj se navodi da se Srbija neće protivi članstvu "Kosova" u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić: "Petorka" je u Beogradu pretila zaustavljanjem pristupnih pregovora sa EU

"U Beograd potom dolazi "petorka", predstavnici najmoćnijih država zapadnog sveta i uprkos svemu što smo im dostavili, oni kažu: Nadam se da razumeš, mi smo odlučni da rešimo ove probleme", rekao je predsednik.

Iako svakog dana to negiraju, oni su u ratu i ne žele da dozvole novu eskalaciju na Balkanu.

U trećoj rečenici su mi rekli:

"Poštovani predsedniče, ukoliko se ne prihvati rad na ovoj inicijativi i njenoj implementaciji, bićete suočeni sa: zaustavljanjem pristupnih pregovora sa EU, ne samo sa prekidom dolaska daljih investicija, već i sa povlačenjem svih investicija iz vaše zemlje i sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako oni koji nisu u saglasju sa EU moraju da prođu".

Vučić je rekao da se nakon saopštenja o tri tačke, o ovome govorilo još dva puta, ali su razgovori nastavljeni.

Takođe, dodao je da je u razgovorima bio suočen sa dilemom, i da je odmah morao da odgovori, na šta je on rekao da Srbija ima rezervisanost prema ključnom pitanju.

"Na to, čini mi se da sam, izabrao jedino moguće rešenje. Rešenje kojim ne mogu da povredim vitalne funkcije Srbije. Na Badnji dan u Gotovuši kod Štrpca, pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao je na srpskog dečaka i 21-godišnjeg dečaka. Na Božić je dečak pretučen, 22. januara pretučen je i dečak u Suvom Dolu. Na Miljana je pucano dok je bio u automobilu", podsetio je Vučić

Vučić: Francusko-nemački predlog je postao deo pregovaračkog okvira 4. decembra

Na Zapadu postaje jasno da posle velike ukrajinske ofanzive i ruske kontraofanzive - nema lakog rešenja ukrajinske krize, rekao je predsednik.

"Posle toga, na samitu u Tirani sam bio izložen žestokim napadima kao predstavnik Srbije, koji predstavlja zemlju koji jedina nije uvela sankcije Rusiji".

"U septembru prvi put dobijamo "francusko-nemačku inicijativu", a 4. decembra nešto izmenjeni papir. Taj papir 13. decembra postaje neformalni deo pregovaračkog okvira za Srbiju u okviru pristupanja EU".

Jasno je da je reč o okviru, kako navodi, a mi smo na septembarski predlog non-pejpera, poslali naš, poslali sve sa čim smo saglasni, sa čim nismo saglasni, i kakav je put ka normalizaciji kakav želimo.

"Želimo, jer je važno da imamo dobre odnose sa Albancima, da naši ljudi ne stradaju... Treba da sačuvamo živote i Stefana Jovanovića i svakog drugog deteta u našoj zemlji. Niko od nas nije za Badnje veče slao decu u njihove župe, škole... U ovom sporazumu, o svetom Jovanu dolazi do Beograda velika petorka".

Vučić: Priština želi da izazove rat

Svima sam govorio da naš narod više ne može da izdrži, ali su mi rekli da mora, naveo je predsednik Srbije.

"Onda su ljudi doneli odluku da napuste institucije, tražeći samo jedno, da ljudi koji su pohapšeni budu pušteni i formiranje ZSO", podsetio je i dodao da su Srbi napustili institucije jer su odani državi Srbiji i veruju u nju. 

"Nekoliko dana kasnije, da bi pokazali svu svoju silu, prištinske institucije zakazuju izbore".

Iako su već obećali međunarodnoj zajednici da će odustati od izbora u decembru, kažu da će ih pomeriti, podseća.

"Pre nego što su ozvaničili tu odluku, za koju smo svi znali da će uslediti, oni šalju svoje specijalne snage u četiri opštine na sever KiM da zauzimaju sedišta opština izbornih komisija ne bi li isprovocirali sukob".

"Njihova jedina namera je da izazovu ratni sukob i da Srbiju sukobe sa NATO i celim svetom, da sebe predstave kao žrtvu, a nas kao agresora", poručio je predsednik.

Vučić: Kurti u Berlinu saopštio da nikada neće formirati ZSO

"Usred Berlina, Kurti saopštava po ko zna koji put: Mi nikada nećemo formirati Zajednicu srpskih opština", naveo je predsednik.

To je protivpravna i protivustavna odluka u svakom smislu, čak i u odnosu na ono što Priština naziva ustavom, dodao je Vučić.

Podsetio je da je, nakon toga, usledila smena Nenada Đurića iako o tome može da se odluči samo između dva kandidata koja predlože Srbi i niko drugi.

"Tada dolazi do sloma u glavama ljudi koji su slušali svoju državu, znajući koliko nam je potreban mir,, iako su znali i nisu bili srećni zbog svega što smo morali da uradimo na KiM da bismo sačuvali mir i da bi Srbija napredovala", naveo je Vučić.

Vučić: Kurti nije popustio i došli smo u krizu

"Nisam imao problem da kažem da je dobro da slobodu kretanja imaju i Srbi i Albanci", rekao je predsednik.

"Onda su nam u Briselu rekli: Ne brinite, sad ćemo izvršiti pritisak na Kurtija. On mora da popusti oko tablica jer nisu u pravu oko toga", dodao je.

"Uz nečiju podršku, Kurti nije želeo da popusti i onda smo došli u krizu".

Vučić: Razgovori sa Prištinom nikada nisu bili iskreni

U sva obećanja, kako Kvinte, a posebno EU, da će uraditi sve kako bi Srbima na KiM omogućili da učestvuju na izborima, na kraju su saopštili da izbora neće biti, rekao je predsednik. 

"Mislili su da će time uticati na izborni rezultat u Srbiji, očekujući nekog drugog na vlasti", dodao je Vučić.

Naravno da su Srbi gutali knedle, znajući da im se uskraćuju osnovna prava, a onda su krenule gore stvari, naveo je.

"Niikada razgovori, ne odlukom Srbije, sa prištinskm stranom nisu bili dovoljno otvoreni", rekao je Vučić.

Vučić: Od izbijanja rata u Ukrajini, počela politička ofanziva Prištine

I danas se može videti večna dilema u Srbiji: prikloniti se jačem ili se uvek, po svaku cenu, suprotstavljati, rekao je predsednik.

Važno je da vas upoznam kako smo došli u ovu situaciju, dodao je Vučić.

"Od izbijanja ratnog sukoba u Ukrajini, postoji opšta politička ofanziva Prištine zajedno sa delom njenih zapadnih saveznika za promenu stanja na terenu, za nametanje nasilja kao metoda rešavanja problema".

Vučić: Svuda u svetu vlada cenzura

Osim u Srbiji, svuda u svetu je cenzura, postoje jedna dobra i jedna loša strana, rekao je predsednik.

Međutim, kao maloj državi ne dozvoljavaju vam da budete neutralni, dodao je.

"Kad ne mogu da se iživljavaju na onom većem, moraju da pronađu nekog manjeg", rekao je Vučić.

Vučić: Prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svetskog rata

"Prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svetskog rata, koji će biti ozbiljniji i teži nego što je danas", rekao je Vučić.

On je dodao da će sukob biti samo teži i veći.

"Mi smo jedna od retkih zemalja koja slobodno donosi svoje odluke, u onoj meri u kojoj nije omeđena nekim brutalnijim pritiscima i najtežim mogućim posledicama po svoj opstanak", dodao je predsednik.

Vučić: Od plana važnije okolnosti u kojima je ona predstavljen

"Za mene je Kosovo više od mete političkog potkusurivanja", poručio je predsednik Srbije.

Važnije od francusko-nemačkog plana su okolnosti, politički momentum i vremenski okvir u kome se sve ovo dešava, rekao je Vučić.

"Ne smem da pokažem ceo plan, ali ću izneti sve što je najgore za Srbiju, a ono što je najvažnije je trenutak u kojem živimo, što ljudi često ne žele da primete. Danas prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svetskog rata koji će biti teži i obimniji u nednim nedeljama, mesecima... Kada imamo to u vidu, onda je potpuno jasno da neki mali ne mogu da imaju, odnosno ne dozvoljavaju im da imaju prostora za slobodno donošenje odluka. Mi pak imamo mogućnost da sami donosimo odluke. U Srbiji možemo da vidimo šta i jedna i druga strana misle o tom ratu, dok u ostatku sveta to nije tako", dodao je Vučić.

Vučić: Ništa ne krijemo od građana Srbije

"Dolazim iz osećaja dužnosti da građanima kažem šta je to što se događa, o čemu se razgovara", naveo je Vučić i dodao da će na sednici govoriti o svim lošim tačkama francusko-nemačke inicijative.

"Ništa neću da sakrijem. Govoriću o najtežim delovima plana", dodao je on.

On je naveo da građani Srbije treba da znaju da ni njihov predsednik, ni vlada, ni Skupština nemaju šta da kriju od njih

Vučić: Nikada nisam bežao od odgovornosti

"Svrha današnjeg dana nije da se prebaci odgovornost na ovaj Dom, ni na naš narod u celini", poručio je predsednik Vučić.

On je istakao da, kao predsednik, nikada nije bežao od odgovornosti.

"Donosio sam najteže odluke", rekao je predsednik.