Srbija i Balkan

Meštani traže poništavanje odluke o gradnji baze u selu Dren

Srbi traže da se sa terena povuku i građevinske mašine kao i pripadnici kosovske policije koji su i dalje prisutni u selu, od vlasti u Prištini traže da ih ostave na miru
Meštani traže poništavanje odluke o gradnji baze u selu Dren© РТ Балкан

U selu Dren kod Leposavića, gde je juče počela izgradnja nove baze kosovske policije, tokom dana i dalje je okupljeno oko stotinu meštana koji kažu da su odlučni u nameri da se izbore za poništavanje "bespravne odluke Prištine" o izgradnji baze u njihovom selu.

Meštani i dalje protestuju iako su radovi jutros obustavljeni a specijalci iz Prištine koji su radove obezbeđivali jutros se povukli, i kažu da nisu zadovoljni odlukom o zaustavljanju radova već traže da se odluka o izgradnji baze poništi.

Neki od meštana izjavili su za "Kosovo onlajn" da traže da se sa terena povuku i građevinske mašine kao i pripadnici kosovske policije koji su i dalje prisutni u selu.

Meštani dodaju da od vlasti u Prištini traže da ih ostave na miru da žive i dalje kako su do sada živeli i da u svom selu ne žele bazu kosovske policije.

Inače, vlada tzv. Kosova donela je sredinom januara odluku o eksproprijaciji više od 80 hektara u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić. Deo te zemlje u vlasništvu je opštine i preduzeća sa ovog područja a vlasnici dela zemlje su Srbi, starosedeoci iz ova dva sela.

Juče su počeli radovi na proširivanju seoskog puta ka lokaciji gde će biti baza, a komandant specijalaca iz Prištine koji su obezbeđivali radove meštanima je rekao da će u njihovom selu biti izgrađena pogranična policijska stanica.

Istovremeno, okupilo se nekoliko stotina meštana koji su zatražili da se radovi obustave. Oni su rekli da vlasti "nezakonito otimaju njihovu zemlju" i da u svom selu ne žele bazu kosovske policije.

image