Srbija i Balkan

Spremni da prodaju KiM: 19 NVO traži od Vučića da prihvati plan

NVO, poput Centra za kulturnu dekontaminaciju i Žena u crnom, navode i da je to istorijska prilika da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate realnost
Spremni da prodaju KiM: 19 NVO traži od Vučića da prihvati plan© Medija centar

Pored javnih ličnosti koje su apelovale na prihvatanje takozvanog evropskog predloga sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istim povodom oglasilo se i 19 nevladinih organizacija.

One su danas zatražile od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Narodne skupštine, da prihvate takozvani Šolc-Makronov predlog, što i ne čudi, s obzirom da se većina njih finansira iz zapadnih fondova kako bi lobirali za NATO ili druge evropsko-američke interese.

U pitanju su Inicijativa mladih za ljudska prava, Civil Rajts Defenders, Institut za evropske poslove, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i drugi.

"Institucije Republike Srbije i njihovi predstavnici, kao nosioci javnih funkcija, dužni su da svojim građanima i budućim generacijama garantuju punu primenu budućih sporazuma između Kosova i Srbije", ističe se u saopštenju.

NVO navode i da je to istorijska prilika da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate realnost, kao i da se postave temelji za izgradnju dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promenili perspektivu čitavog Balkana.

"Našim društvima potrebno je zrelo i odgovorno političko delovanje, koje otvara prostor za razmenu na svim nivoima i promenu ustaljenog načina na koji se međusobno posmatramo više od tri decenije. Smatramo neophodnim za trajno društveno isceljenje da se nastavi zaustavljen proces traganja za sudbinom ubijenih i nestalih tokom oružanog sukoba na 'Kosovu' i da se počne sa primenom mehanizama tranzicione pravde na institucionalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Poručuju da institucije Srbije moraju biti odlučne, istrajne i spremne da zaustave ekstremističke politike i delovanja različitih grupa i pojedinaca, "uključujući i one grupe i pojedince koji deluju ili su delovali uz podršku vlasti u Srbiji a koje ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru".

"Evropski pregovori Beograda i Prištine i sporazum koji je predstavljen pregovaračkim stranama moraju biti transparentno komunicirani uz iznošenje svih relevantnih informacija u javnost, poručuje se u saopštenju, uz ocenu da je "novi sporazum dobra prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava", poručuju u saopštenju.

Dodaju da je to ujedno i prilika da Srbija svetu pokaže da se njena spremnost da ide napred ogleda u hrabrosti da donose odluke koje doprinose rešavanju istorijskih konflikata.

"Samo takav politički i društveni kurs, garancija je za neponavljanje sukoba iz prošlosti i izgradnju budućnosti u kojoj jedni drugima nismo pretnja, već partneri", zaključuju potpisnici 19 nevladinih organizacija i pojedinaca, među kojima su i dramska spisateljica Biljana Srbljanović, književnik Svetislav Basara, advokat Čedomir Stojković, novinar Rade Radovanović i drugi.

Značajna američka sredstva, u najvećoj meri Soroševa i Rokfelerova, godinama odlaze na bankovne račune Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskim inicijativama, Ženama u crnom i drugima. Zauzvrat, NVO treba da pokažu otvoreno antisrpsko delovanje, promovisanje teze da su Srbi genocidan narod i daju podršku otcepljenju KiM.

image