Srbija i Balkan

Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Nakon dvodnevne rasprave, posebna sednica posvećena Kosovu i Metohiji zaključena usvajanjem Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Prištinom
Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Na dnevnom redu posebne sednice Skupštine Srbije bio je Vladin "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023".

Predstavljajući Izveštaj, predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da Srbija neće dozvoliti ulazak takozvanog Kosova u Ujedinjene nacije, kao i da je priznanje nezavisnosti "Kosova" crvene linije koje Beograd u pregovorima s Prištinom neće preći.

"Ako dođe do pitanja Kosovo u UN ili ne, za razliku od vas, za mene je Ustav Srbije - Sveto pismo. Kapitulacija i predaja nisu opcija, znam šta ću da učinim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je garantovan i Srbije, izabraću Srbiju", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu.

Rasprava u Skupštini juče je na momente bila burna. Pojedini poslanici opozicije najpre su istakli transparente "ne ultimatumu", uzvikivali "izdaja" i "Kosovo je srce Srbije", a u jednom trenutku su krenuli ka mestu na kojem je sedeo Vučić. Reagovali su poslanici Srpske napredne stranke, koji su im se isprečili na putu ka Vučiću, pa je došlo do koškanja koje je trajalo nekoliko minuta.

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred Skupštine Srbije zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma, niti bilo kojeg drugog, koji bi na bilo kakav način predstavljao priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova ili mu omogućio članstvo u UN.

  • 3. feb 2023 • 21:49

    21:49

    Usvojen Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

    Sednica je završena usvajanjem Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine, koji je podnela Vlada. 

    "Za" je glasalo 154 poslanika. 

  • 21:33

    Srbije je vaša država, poručio predsednik Srbima sa KiM

    "Biće dosta pritisaka da se ne poštuje ono što je potpisano u Briselu", zaključio je Vučić i dodao da moramo biti spremni na ne laka vremena.

    Moramo da razumemo šta traži Zapad i mislim da će Zapadu biti jasno da će poraz Rusije biti mnogo teži nego što su razmišljali pre pet ili šest meseci, rekao je predsednik. 

    "Ja sam kriv što nismo uveli sankcije Rusiji, ja sam to predložio. Znao sam da je naše iskustvo sa sankcijama veoma loše, a trebao nam je i neko u Savetu bezbednosti da nam pomogne oko KiM. Cena nije mala, znam", rekao je predsednik Srbije. 

    Biće mnogo teških razgovora i kompromisa, ali nemam potrebe da se zaklinjem bilo kome, osim svojoj zemlji i narodu kojima sam se već zakleo na Ustavu, rekao je Vučić na kraju izlaganja i poručio Srbima na KiM da je Srbija - njihova država, iako mnogi tako ne misle. 

  • 21:28

    Vučić: Lično sam sprečio da Kosovo uđe u Unesko

    Aleksandar Vučić izjavio je da je lično obezbedio dva glasa koja su sprečila da tzv. Kosovo bude primljeno u Unesko.

    "To sam rešio u ličnom razgovoru sa Abe Šinzom i sa Mađarima i uspeo da imamo dva glasa više. A ne neko drugi, nego ja lično", kazao je Vučić.

    Dodao je i da ne može da se složi s poslanicima koji su rekli da "Albanci jedva čekaju povratak Srbije i njenih institucija na KiM".

    "Naprotiv, rekao bih da je njihova ostrašćenost na najvišem nivou. Nikada nije bila tako velika i plašim se kuda to može da dovede. Zato je važno da pregovaramo, a ne da se busamo u prsa", poručio je Vučić.

    Dodao je da Albanci ne žele na KiM ne samo nas, već ni one Srbe koji su oduvek živeli tamo i da im je jedini cilj da proteraju sve Srbe sa KiM.

  • 20:33

    Marić (SNS): Pregovori, ali uz formiranje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom

    Dušan Marić, poslanik SNS rekao je da Srbija u vezi s Kosovom i Metohijom bira između loših rešenja i naglasio da vojni scenario i zamrznuti konfilt, za koje se neki zalažu, nisu opcija već da samo preostaje diplomatski scenario.

    "Ostaju nam samo pregovori u pokašaju pronalaženja kompromisa između srpskog i albanskog naroda, kako ne bismo zaoštravali odnose za Zapadom i time ugrozili stabilnost i privredu Srbiju", rekao je Marić.

    Kao treći razlog naveo je potrebu pravljenja istorijskog kompramisa između dva najveća naroda na Balkanu.

    "To moramo da napravimo zbog naše i njihove dece, ali uz uslov da se primeni ono što je već dogovoreno Briseleskim sporazumom, pre svega da bude formirana Zajednica srpskih opština, ali ne kao 'kolo srpkih sestara', kao što želi Kurti, nego onako kako je to dogovorio srpski pregovarački tim u Briselu", istakao je Marić.

  • 19:17

    Vučić: Bezbednosne snage tzv. Kosova nisu prisutne na Severu Kosova

    Tzv. Kosovske snage bezbednosti (KSB) nisu prisutne na Severu Kosova, "oni dolaze na Sever Kosova u uniformama ROSU, dođu njih nekoliko, slikaju se i to je ta neodgovorna politika", kaže Vučić. 

    Ipak, moramo da razgovaramo i da idemo ka kompromisu, dodaje. 

  • 18:45

    Vučić: Ne pokušavajte da izjednačite položaj Albanaca sa juga Srbije i Srba na KiM

    Ono što je rekao poslanik Šaip Kamberi, to je politika Aljbina Kurtija, rekao je predsednik Srbije.

    Vučić je kritikovao Kamberijev pokušaj izjednačavanja položaja Albanaca sa juga Srbije i Srba na KiM i dodao da ne mogu da se porede: 

    "Nemojte da imate nikakvih iluzija po tom pitanju", rekao je predsednik. 

    "Ponosan sam što se mi, tamo gde imamo vlast, ponašamo drugačije, nego vaš mentor", poručio je Vučić. 

  • 17:27

    Aleksić (JS): Francusko-nemački plan je samo pregovarački okvir

    Potrebno nam je jedinstvo u posebno osetljivom političkom trenutku, kaže Zagorka Aleksić iz Jedinstvene Srbije. 

    Francusko-nemački plan je samo pregovarački okvir, kaže Aleksić, a "čuli smo da Srbija ne odustaje od čuvanja svog Ustava". Potrebno je da budemo jedinstveni, jer će možda onda i međunarodna zajednica drugačije da razgovara sa nama. 

    Ona je podsetila da je srpska strana ispunila sve obaveze, a "kosovska" nijedan. 

  • 16:35

    Drecun: Pet zemalja EU je ostalo pri svom stavu o KiM

    Nije tačno da su pet zemalja EU, koje nisu priznale tzv. Kosovo, promenile svoj stav time što su prihvatile evropski plan za KiM, kaže Milovan Drecun. 

    On podseća na izjave predstavnika tih zemalja da je to učinjeno sa ciljem da se spreči eskalacija sukoba, ali da je njihov stav o KiM ostao nepromenjen. 

  • 16:32

    SDPS: Evropski plan je inovirani Briselski sporazum

    Evropski plan je inovirani Briselski sporazum, ocenila je Sanja Jefić Branković. Ona kaže da je Briselski sporazum dostiugao maksimum i da treba pristupiti nekom drugačijem sporazumu.

    "Želim da verujem da ovaj plan to jeste", rekla je Sanja Jefić Branković.

  • 16:16

    Vučić rekao da je još jedan srpski mladić izboden na KiM

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, tokom skupštinske sednice, da je 20-ogodišnji Boban Đuzić iz sela Mogile, na teritoriji opštine Vitina, izboden nožem u rame

    On je preneo da su ga izbola dvojica Albanaca i da je Đuzić zadobio dve ubodne rane.

    Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

    Ukazao je da se plaši da će i na ovo zapadni partneri reagovati sa "obe strane".

    "Moramo da tražimo mir zbog svih ovih ljudi", naglasio je Vučić.

image