Srbija i Balkan

Nema kraja: Šta tačno znači odluka o eksproprijaciji novih parcela na severu KiM

Nove odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić
Nema kraja: Šta tačno znači odluka o eksproprijaciji novih parcela na severu KiM© Зоран Шапоњић

Vlada tzv. Kosova usvojila je juče nove odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić, i ovoga puta "za infrastrukturne projekte od javnog interesa".

Vlada je odlukama u prvom slučaju ovlastila Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastukture da obavi pripremne radove na utvrđivanju podobnosti zemljišta "za infrastrukturne projekte od javnog značaja" u opštini Leposavić, a drugom odlukom naloženo je "dalje ispitivanje zemljišta".

"Odluka kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju Infrastrukturnih projekata od javnog interesa, katastarske oblasti: Dren i Lešak u opštini Leposavić. Odluka o daljem razmatranju zahteva na sopstvenu inicijativu za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine, koja je neophodna za realizaciju "Infrastrukturnih projekata od javnog interesa", katastarske oblasti Bistrica, Velji Breg, Dren, Lešak i Košutovo Brnjak, Zubin Potok, Banja i Gornji Jasenovik, u opštinama Leposavić i Zubin Potok", navedeno je u saopštenju Vlade koje prenosi portal Kosovo onlajn.

Vlada je predvidela i da vlasnici parcela koje su predmet ovih odluka imaju pravo na naknadu vrednosti u iznosi koje odredi Ministarstvo finansija.

Inače, u većini katastarskih zona koje su nabrojane u odluci već postoje ili su u izgradnji objekti policijskih baza na severu Kosova i Metohije. U opštini Leposavić postoje dve Bistrice, jedna je Šaljska, bliže Sočanici, i u njoj je od prošle godine policijska baza, a druga je katastarska zona Bistrica bliže Jarinju, i u njoj je takođe od prošle godine policijska baza na magistrali Jarinje – Leposavić, na nepunih kilometar od administrativnog prelaza.

U selima Dren i Lešak u opštini Leposavić izgradnja policijske baze počela je prekjuče, ali su radovi juče obustavljeni posle protesta meštana sela Dren koji tvrde da im Priština nezakonito otima imovinu i da ne žele policijsku bazu u svom selu. Baze su takođe i u selima Banja kod administratvinog prelaza Brnjak i u selu Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok. Baza u Gornjem Jasenoviku podignuta je takođa na eksproprisanoj zemlji Srba starosedelaca u ovom kraju. Selo Velji Breg koje se pominje u ovoj odluci nalazi se blizu Zubinog Potoka, odnosno blizu brane hidroelektrane Gazivode. U ovom selu sedamdesetih godina prošlog veka izgrađeno je naselje u kome su bile smeštene porodice graditelja velike brane HE Gazivode.

Za sada nije jasno da li se novi krug eksproprijacije zemlje na severu KiM odnosni na parcele na kojima se već izvode ili su izvedeni radovi ili se radi o novim lokacijama u selima u opštinama Zubin Potok i Leposavić. 

image