Vapaj supruge uhapšenog Srbina na KiM: Pustite Slađana u kućni pritvor, veoma je loše

Slađana Trajkovića punih 11 dana, od 19. januara do 1. februara, držali su u zatvoru bez ikakve terapije, jer ne dozvoljavaju upotrebu lekova sa akciznom markicom Srbije

Suzana Trajković, supruga Slađana Trajkovića, bivšeg policajca Kosovske policije koji je uhapšen polovinom decembra, uputila je danas iz Severne Mitrovice "poslednji apel da njen suprug zbog pogoršanog opšteg stanja bude hitno pušten ili u kućni pritvor ili na lečenje u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici".

"Ne znam kome više da se obratim, koga da molim, da li prištinske vlasti, Evropsku uniju, međunarodnu zajednicu, da Slađana uz garancije, kao i u drugim slučajevima, puste u kućni pritvor ili u KBC u Severnoj Mitrovici pod nadzor lekara koji su ga do sada lečili i koji znaju njegovo zdravstveno stanje", rekla je ona za RT Balkan.

Dodala je da je advokata Dejana Vasića videla prekjuče, prilikom redovne posete.

"Njegovo zdravstveno stanje je veoma loše", naglašava Suzana, prema čijim rečima su njenog supruga punih 11 dana, od 19. januara do 1. februara, držali u zatvoru bez ikakve terapije, jer ne dozvoljavaju upotrebu lekova sa akciznom markicom Srbije.

"Prekjuče, kad smo bili u poseti, videli smo da po glavi ima otvorene rane. Trpi bolove, do sada je ćutao, prekjuče se i pred decom žalio da više ne može da izdrži bolove", kaže ona.

Dodaje da je njen suprug pre nekoliko dana vođen kod lekara u Prištinu, ali da je taj postupak njemu jako težak.

"Kad ga izvode on je vezan, ima te lance i na rukama i na nogama, oko struka, na pregled je morao da ide na drugi sprat, peške, bio je vezan, samo su mu noge oslobodili da može da hoda, i to je za njega teška psihička tortura. U zatvoru, kad iz ćelije ide do govornice da nam se javi, takođe je vezan, prate ga dvojica čuvara", kaže Suzana Trajković.

Advokat Dejan Vasić, branilac Slađana Trajkovića, danas je takođe izjavio da će "zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Trajkovića, hitno tražiti meru kućnog pritvora.

"S obzirom na pogoršanje zdravstvenog stanja Slađana Trajkovića danas ću hitno uložiti zahtev za vanredno preispitivanje zakonitosti njegovog pritvora bazirajući se na njegovo zdravstveno stanje, koje zahteva posebnu negu od strane lekara u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica", rekao je danas advokat Vasić za Kosovo onlajn.

On dodaje da mera kućnog pritvora za Trajkovića ne bi bila usamljeni slučaj u sudskoj praksi na KiM i da je sudu danas dostavio sva imena takvih slučajeva.

Podsetimo, Slađan Trajković, koji je uhapšen 15. decembra kada je iz Bošnjačke mahale u Severnoj Mitrovici gde živi, prešao u južni deo Kosovske Mitrovice po lekove, pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sredinom januara, Osnovni sud u Prištini produžio mu je meru pritvora na još dva meseca.