Srbija i Balkan

Najnovije nasilje nad Srbima na KiM: Mladić izboden nožem

Informaciju je objavio predsednik Srbije u Skupštini Srbije, objašnjavajući da su srpskog mladića izbola dvojica Albanaca

Boban Đuzić, 20-ogodišnji mladić srpske nacionalnosti iz sela Mogile, na teritoriji opštine Vitina na KiM, izboden je danas nožem u rame, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije, objašnjavajući da su srpskog mladića izbola dvojica Albanaca.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

"Moramo da tražimo mir zbog svih ovih ljudi", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv našeg naroda na KiM.

Ukazao je da se plaši da će i na ovo, najnovije nasilje, zapadni partneri reagovati čuvenom rečenicom da "mole obe strane u dijalogu za smirivanje situacije".

Vučić je poslanicima pokazao sliku mladića sa dve ubodne rane u predelu ramena.

On je poručio da moramo da tražimo mir zbog tih ljudi, Srba na KiM, i istakao da sve što neretko radimo samo njima otežavamo.

"Jer ne brinemo za njih već brnemo o svojim političkim poenima ovde", rekao je Vučić.

"Đuzić imao sreće"

Đuzić se oseća dobro i nalazi se u bolnici u srpskom selu Pasjane, potvrdio je za Tanjug njegov brat Dušan.

"Moj brat je šetao psa i kada je se vraćao kući, prišla su mu trojica Albanaca sa leđa, i dok ga je jedan držao, drugi ga je ubo nožem dva puta. Onda ih je treći razdvojio. Odmah smo ga odvezli u ambulantu u Vrbovcu, odakle je posle ukazane pomoći, prebačen u bolnicu u Pasjanu", rekao je Dušan Đuzić.

Da se Boban Đuzić nalazi u bolnici u Pasjanu, potvrdio je za Tanjug i direktor ove ustanove, dr Zoran Perić.

"Negde oko 13 časova se Boban Đuzić javio sa ubodnim ranama u predelu lopatice u ambulantu u Vrbovcu. Tamo mu je medicinsko osoblje pružilo osnovnu pomoć, zaustavljeno je krvarenje, zbrinut je i poslat u Pasjane gde su ga primili Bojan Đorić hirurg i radiolog Dejan Jocić. Oni su ga zbrinuli i obradili rane. Đuzić ima dve ubodne rane u predelu leve lopatice, rane su ušivene, previjen je, urađena je kompletna dijagnostika, rendgen, ultrazvuk, ordinirana mu je terapija i on se nalazi na internem odeljenju i u stabilnom je stanju", kaže dr Perić.

Doktor Perić dodaje da je Đuzić imao sreće jer je pogođena kost, s obzirom da su rane prilično duboke.

Kancelarija za KiM: Napad posledica Kurtijeve politike

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u zvaničnom saopštenju navela da je napad na Đuzića direktna posledica antisrpske istorije i politike Aljbina Kurtija.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružila je podršku porodici Đuzić, a sa njima su u stalnom kontaktu i našim predstavnicima sa terena. Od početka godine svedočimo povećanim brojem etničkih motivisanih incidenata čije su mete Srbi, a posebna meta Kurtijevih ekstremista jesu srpska deca, od Stefana. (11) i Miloša Stojanovića (21) iz Gotovuše, Stefana Tomića (18) iz Klokota, Lazara Milutinovića (15) iz Suvog Dola, do Bobana Đuzića iz Vitine", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da se pojačala i težina etničkih incidenata i napada, kako jača i Kurtijeva antisrpska politika i tenzije koje gotovo svakodnevno izaziva na terenu. 

Očekuje od međunarodnih predstavnika da spreče Kurtija da od pokrajine napravi novo bure baruta, prenosi Tanjug.

Oglasili se Bobanovi roditelji: Nismo ni prvi ni poslednji

Policija tzv. Kosova privela je trojicu Albanaca koji su učestvovala u napadu i istraga je u toku, kaže Bobanov otac Ivica, prenosi "Kosovo onlajn".

"Dete je šetalo psa. Na putu kući oni su ga napali. Ovaj od 46 godina ga je držao, a drugi ga ubo nožem. Dve rane ima", kaže otac.

Nakon ukazane hitne pomoći u ambulanti u Vrbovcu hospitalizovan je oko 14 časova u bolnici u Pasjanu.

"Bojan je povređen nožem u predelu gornjeg dela lopatice. Nakon prijema, pacijent je hirurški obrađen, zaustavljeno je krvarenje i urađena rendgen i ultrazvučna dijagnostika. Primljen je na odeljenje i trenutno je van životne opasnosti", kaže dežurni lekar u Zdravstvenom centru Gnjilane dr Bojan Đorić.

"Nismo ni prvi, ni poslednji. U našem selu se česti indicenti, uvek nastradaju srpski dečaci. Ovo je jadno", kaže Bobanova majka Jasmina.

image