Uz jake policijske snage obeležen praznik Goce Delčeva u Skoplju, uhapšena trojica državljana Bugarske

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je građane da ne nasedaju na provokacije i dodao da neće dozvoliti ponižavanja makedonskog naroda

Uz tenzije i napetost u Skoplju je obeležen dan rođenja Goce Delčeva, revolucionara kojeg i Severna Makedonija i Bugarska smatraju za narodnog heroja.

Kako je javila makedonska "Telma", cveće su na grob u Crkvi Svetog spasa položili predsednik i premijer Severne Makedonije, ali bez političkih poruka.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Ivan Demirdžiev posetio je grob Delčeva koji je od ranog jutra bio pod jakin policijskim obezbeđenjem.

Zo je izazvalo revolt, posebno među opozicijom koja je došla u velikom broju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski položio je cveće na večno počivalište Delčeva i objavio fotografiju na društvenim mrežama.

"U čast 151. godišnjice rođenja makedonskog revolucionara i narodnog heroja, danas sam položio cveće na večno počivalište Goce Delčeva u dvorištu crkve "Svetog Spasa" u Skoplju", napisao je Pendarovski na svojoj Fejsbuk stranici.

Osim predsednika, cveće su položili visoki predstavnici države, ministri u vladi, narodni poslanici i predstavnici političkih partija, prenosi Tanjug.

Ulaz u crkvu kontrolisala je policija, koja je novinarima govorila gde da stanu, iako su prošli kroz dve kontrole, detektore metala, otvaranje torbi, što je izazvalo svađu između policije i novinara.

Niko ko nije akreditovan nije smeo da prođe, navode mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski pozvao je građane da ne podležu eventualnim provokacijama bilo kog političkog subjekta, a političare iz zemlje da budu odgovorni i oprezni u svojim izjavama i poručio  da će se institucije postarati da dan protekne bez tenzija, incidenata i ponižavanja makedonskog naroda i države od bilo koga.

Grupa od oko 50 bugarskih državljana uputila se u Skoplje kako bi odala počast Delčevu na grobu u Skoplju.

U delegaciji Bugarske su, osim ministra unutrašnjih poslova Ivana Demirdžieva bili ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

"Zadovoljan sam organizacijom manifestacije i čast mi je što sam ovde sa bugarskom delegacijom da odam počast velikom Goce Delčevu. Nema razloga za provokacije. Moramo da idemo napred, a to je ujedinjena Evropa, kojoj je potrebna stabilnost. Dužni smo da gradimo bezbednost i stabilnost između naroda dve zemlje. Nismo došli da pravimo provokacije, već da pokažemo poštovanje, komšije smo i dobrosusedstvo treba da se nastavi. Nadam se da će svi bugarski građani koji su otišli ​​u Skoplje moći da dođu u hram Svetog Spasa", rekao je Demirdžijev.

Međutim, nisu svi državljani Bugarske koji su se zaputilu u Skoplje stigli na obeležavanje rođenja Delčeva. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, oko 12.45 sati na graničnom prelazu Deve Bair došlo je do narušavanja javnog reda.

G.Z (35), A.H (50) i R.H (54) bugarski državljani koji su se prvo verbalno, grubo i nedolično ponašali prema policajcima i izgovarali najpogrdnije reči, a potom pokušali da fizički nasrnu na nih su privedeni, saopštilo je Ministarstvo, prenela je Telma.

Saobraćaj je bio zatvoren od oko 9.30 časova, a u jednom trenutku sistemi na svim makedonskim granicama su prestali da rade.

Mada je prošao vek i po od smrt Goce Delčeva, Severna Makedonija i Bugarska se i dalje spore oko toga čiji je on nacionalni heroj.

Sofija tvrdi da je Delčev etnički Bugarin koji se borio za Makedoniju u okvirima bugarske države, dok je makedonska teza da je Delčev etnički Makedonac koji se borio i zalagao za nezavisnu makedonsku državu.

Predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković rekao je za RT Balkan da je na delu revizija istorije po kojoj bugarska strana pokušava da se distancira od uloge koju je imala u Drugom svetskom ratu, pa umesto kao fašiste, pokušava sebe da predstavi kao "administratore", dok se od Severne Makedonije traži da se odrekne svoje antifašističke istorije.

Nekadašnji predsednik Sobranja Tito Petkovski, gostujući na skopskoj TV24 je rekao da, ako je Goce Delčev taj koji spaja dve zemlje, onda bi ga trebalo smatrati tvorcem obeju država.

On naglašava da se u bugarskim arhivima nalazi govor Georgija Dimitrova o poslednjem zavetu Goce Delčeva koji je želeo da počiva u prestonici nezavisne Makedonije za koju se borio i zalagao i zbog toga su njegove mošti prenete u Skoplje za vreme  Georgi Dimitrova i Josipa Broza Tita.

 "To je događaj koji obeležavamo svake godine i nema potrebe da bude vanredno stanje. Naša policija kontroliše celu zemlju i zaista nema potrebe da bugarska policija pritekne u pomoć", rekao je Petkovski povodom ponuda Bugarske da njihova policija pomogne makedonskim kolegama oko obezbeđivanja ovog događaja i podsetio da isti ljudi koji sada prave nemire nisu dolazili na grob Delčeva sve do prošle godine.