Srbija i Balkan

Crna Gora odbila zahtev Moskve za izručenje bankara, Knežević: Neko dobio 10 miliona evra

Moskva Čujana traži zbog pronevere i izdavanja kredita takozvanim jednodnevnim firmama
Crna Gora odbila zahtev Moskve za izručenje bankara, Knežević: Neko dobio 10 miliona evrawww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Bivši ruski bankar Igor Čujan dobio je međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori i neće biti izručen Ruskoj Federaciji, koja ga traži zbog optužbi za ozbiljne finansijske malverzacije, potvrdilo je crnogorsko Ministarstvo pravde za portal RTCG.

Moskva Čujana traži zbog pronevere i izdavanja kredita tzv. jednodnevnim firmama. Naime, firma bi bila osnovana, dobila izdašni kredit i odmah nakon toga bi bila ugašena. Čujan je uhapšen u Tivtu u oktobru 2021. godini po poternici NCB Interpol Moskva.

Prema optužnici, Čujan je na svoju ruku, bez znanja uprave banke, u vremenu od 2013. do 2016. godine podelio čak 115 takvih kredita u vrednosti od oko 500 miliona evra, a sumnja se da je sebi zadržao oko 160 miliona evra.

Igor Čujan bio je šef ruske Agencije za regulaciju tržišta alkoholnih pića nakon čega je osnovao OFK banku koja je "ukinuta" 2018. godine zbog uočenih malverzacija u poslovanju. Direktor banke Nikolaj Gordejev zbog toga je 2021. osuđen na osam godina zatvora, a još ga, pišu ruski mediji, čeka novo suđenje zbog pronevere oko 150 miliona eura.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević prokomentarisao je informaciju da je bivši ruski bankar Igor Čujan dobio međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, i kazao da je izgleda "Igor dobio međunarodnu zaštitu, a neko u Vladi deset miliona".

image