Srbija i Balkan

Vučić s vrhom SNS-a: Razočaran sam socijalistima, spreman sam za izbore; Dačić: Ostajemo uz Vučića

Socijalisti su bili negde između, želeći da se dodvore svima, poručio je predsednik Srbije na današnjem sastanku vrha svoje stranke, otkrivaju "Novosti"
Vučić s vrhom SNS-a: Razočaran sam socijalistima, spreman sam za izbore; Dačić: Ostajemo uz Vučića© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam partijski i privatni interesi vode državu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku kojem je prisustvovao vrh SNS-a, javljaju "Novosti", dodajući da neće popustiti pod ucenama ni opozicije, a ni koalicionih partnera.

"Spreman sam da idem na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucenama - ni Zapada, ni SPS-a, ni lažnih desničara", naveo je Vučić.

Prema pisanju "Novosti", ovo je na današnjem sastanku vrha SNS-a poručio lider stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nagoveštaj potpune promene aktuelne političke panorame u državi nastao je tokom sumiranja nedavne sednice Narodne skupštine posvećene Kosovu i Metohiji. Šef države i lider najjače političke opcije u Srbiji kazao je da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa i da je uz sebe imao - narod.

"Veoma sam razočaran ponašanjem socijalista, koji su bili negde između, želeći da se dodvore svima", preneli su za ovaj list izvori iz SNS-a reči svog lidera.

Lider socijalista i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, inače, prošle nedelje boravio je u Vašingtonu na Molitvenom doručku.

Dačić se tom prilikom, inače, sastao i sa izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Upravo je Eskobaru, kako takođe sad prenose "Novosti", Vučić poručio "Samo sanjaj!" povodom njegovog javnog zahteva za uzajamnim priznanjem Srbije i tzv. Kosova.

Ovaj zahtev Eskobar je saopštio još pre nekoliko dana u intervjuu za portal "Pavlović tudej", a današnje pisanje "Novosti" dodatno doprinosi utisku da se iza scene dešava nešto vanredno, što je i izazvalo ovakve reakcije.

Ubrzo nakon ovog oštrog odgovora o međusobnom priznanju, predsednik Srbije oglasio se na svom Instagram nalogu, navodeći da ga zapadni agenti "brane" baš kao i njegovi koalicioni partneri.

"Narode srpski, građani Srbije. Zapadni agent Rada Trajković kaže da tražim aboliciju za svoju porodicu, a ne spas za srpski narod na KiM. Laže, laže kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me kao i moji koalicioni partneri", naveo je predsednik Srbije.

"Zato narode, da imate u vidu. Moja porodica je ovde, krivi smo jer branimo Srbiju. Međusobno priznanje, sanjajte! Živela Srbija", poručio je Vučić. 

Vučić je na današnjoj sednici rukovodstva SNS-a rekao i da mu je "dosta i pokvarenjaka koji bi da se bogate na račun stranke, često se pozivajući na njega prilikom svojih mutnih poslova, a kad god je trebalo da se bore za državu i narod, prvi su okretali leđa".

Ova poruka je propraćena odobravanjem, a Vučić je svoje izlaganje, kako se navodi, završio rečima: "Pobediće Srbija".

Dačić: Ostajemo uz Vučića 

Na drugoj strani, lider SPS-a Ivica Dačić oglasio se za Tanjug navodeći da SPS ostajemo čvrsto uz predsednika Srbije.

"Socijalistička partija Srbije ostaje čvrsto uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podržava njegovu politiku u vezi sa KiM", poručio je predsednik te stranke Ivica Dačić. 

Dodao je da je to njihova zajednička politika već 11 godina.

Svi sastanci prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, međutim, koji su bili zakazani za utorak, 7. februar, otkazani su, saopšteno je večeras iz Vlade Srbije.

Ministar Dačić trebalo je da se sutra sastane sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, koji dolazi u posetu Srbiji.

Bilo je planirano i da se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova sutra sastane i sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije Osamom bin Dakhilom Al Ahmadijem.

"Blic": Vanredni izbori u septembru

Prema pisanju "Blica", vanredni parlamentarni izbori u Srbiji mogli bi da budu održani u septembru, a kandidat za premijera biće Aleksandar Vučić. 

Saznanje ovog lista o okvirnom datumu izbora dolazi posle oštrog govora lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici vrha SNS, o čemu su pisale "Novosti".

U prilog pisanju medija o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora ide i izjava predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednika glavnog odbora SNS-a Vladimira Orlića, koji je, nakon sednice vrha stranke naveo da je narod taj koji vidi sve i koji će, na kraju, odlučiti.

"Narod je video sve. I jedini je bio uz nas. Upravo taj narod najbolje zna - kojim putem želimo da nam Srbija ide dalje. Da li možda putem trulih kompromisa, kukavičkog i račundžijskog 'koalicionog' kalkulisanja, po pravilu - nezasluženog deljenja zasluga i ostvarenih rezultata, ali nikada i tereta koji ostaje večito rezervisan samo za jedna leđa. Ili ćemo, ipak, putem slobodne, snažne i nezavisne Srbije, zemlje koja oko svoje budućnosti i prava na život ne trguje i ne pogađa se ni sa kim - putem kojim vode samo hrabrost, iskrenost i poštenje. Baš tu, i baš takvu, odluku donosi isključivo - naš narod. I on će znati da odluči ispravno", naveo je Orlić.

Dodao je da će "pristojna i odgovorna, ubedljiva većina ljudi u Srbiji, koja je u predsedniku Aleksandru Vučiću prepoznala svog lidera na putu odbrane slobodne Srbije odlučiti", a završio je rečima predsednika Srbije:"Pobediće Srbija".

Glišić: SNS spreman da ide u opoziciju

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić oglasio se nakon današnjeg sastanka vrha SNS-a, potvrđujući navode "Novosti".

"Pošto Socijalistička partija Srbije nastavlja svoju praksu svakodnevnog flertovanja i udvaranja ološu iz opozicije, obaveštavam ih da je SNS spremna danas da ide u opoziciju, ali da bude deo političkog mešetarenje neće nikada. Naša politika je ljubav i rad za Srbiju i naš narod, a ne fotelja po svaku cenu", najavio je Darko Glišić.

On se osvrnuo i na Briselski sporazum koji je aprila 2013. godine, kao tadašnji premijer, parafirao lider SPS Ivica Dačić.

"Nije Vučić potpisao Briselski sporazum, ali jeste najzaslužniji za povlačenje priznanja 'Kosova' što ste sebi kao zaslugu pripisivali sve ovo vreme. Ako se rukovodite narodnom izrekom da umiljato jagnje dve ovce sisa, niti ste vi jagnje, a još manje smo mi ovca - dosta je bilo vašeg sedenja na dve stolice", naveo je Glišić, prenosi instagram nalog "SNS Srbija".

Pokret socijalista: Bezuslovno uz Vučića

Stranka direktora BIA Aleksandra Vulina, Pokret socijalista, zajedno sa predsednikom Vučićem će se, bezuslovno, boriti za očuvanje i ostvarivanje srpskih nacionalnih interesa, poručio je potpredsednik tog pokreta i narodni poslanik Bojan Torbica.

Podsećamo, prozapadni mediji nedavno su ustvrdili da je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, na sastanku sa Ivicom Dačićem, rekao da će saradnja s BIA u narednom periodu biti "duboko zamrznuta" jer "kadrovska rešenja" u srpskoj tajnoj službi predstavljaju veliki problem za Sjedinjene Američke Države.

"Borićemo se sa predsednikom Vučićem i protiv lažnih socijalista i protiv ustaša, kvazi patriota, žutog ološa koji su kidisali na predsednika Vučića u parlamentu dok je branio državne nacionalne interese, borićemo se i protiv siledžija sa Zapada koji bi da priznamo Kosovo i Metohiju, napustimo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji. Poštovani predsedniče, Pokret socijalista je sa Vama do kraja", poručio je narodni poslanik Bojan Torbica.

Dodao je da Pokret socijalista možda nije najveći koalicioni partner, ali je najlojalniji partner Aleksandra Vučića.

image