Kurti: Prihvatam francusko-nemački plan; Zamka za Beograd kao u Rambujeu?

Premijer privremenih prištinskih institucija naveo je da predlog EU smatra "solidnom platformom za napredovanje"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatio je predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa "Kosova" i Srbije, koji se, kako navodi "Albanijan post", ne fokusira na priznavanje, već reguliše neke druge aspekte između potpisnica prema povelji Ujedinjenih nacija.

"Prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje", napisao je Kurti na Tviteru, nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Od kada je postao premijer, Kurti je tvrdio da ne prihvata nijedan sporazum koji nema "međusobno priznanje u središtu", time implicirajući da neće potpisati nijedan dokument u kome Srbija ne prihvata Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Navodio je da je ideja da se sporazum o priznanju potpiše na kraju pregovaračkog procesa.

Prethodno je isticao da je evropski predlog, poznatiji kao francusko-nemački predlog, dobra osnova za razgovore, ali je u ovom statusu, posle sastanka sa Lajčakom, prvi put da je napisao "da smo prihvatili predlog".

Kurtijevo iznenadno prihvatanje francusko-nemačkog plana, menja poziciju Beograda, koji je sada doveden u situaciju predlog prihvati, ili odbije. 

Upadljivo je da se sve ovo dešava baš na godišnjicu početka pregovora u Rambujeu 1999. godine, kada je Srbija, u scenariju sličnom ovom najnovijem u kome je Kurti u glavnoj ulozi, tada upala u zamku Zapada.

Tada je, naime, Amerika, "iza kulisa" pregovora, instruisala predstavnika kosovskih Albanaca Hašima Tačija kako da se ponaša.

Prema izjavi Albanca Vetona Suroija, koji je takođe bio uključen u pregovore u Rambujeu, američka državna sekretarka Medlin Olbrajt savetovala je Tačija na sledeći način: "Ona mu je govorila, ti potpiši, Srbi ne potpisuju, mi bombardujemo. Ti potpisuj, Srbi ne potpisuju, i imaćeš NATO unutra. Dakle, sve je na vama."