Srbija i Balkan

NATO vojnici krenuli na Sinjajevinu, građani poručuju: Ovde neće biti vojnog poligona

Pripadnici NATO-a sa više od 200 vojnika iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore krenuli su danas u pratnji vojne policije na Sinjajevinu
NATO vojnici krenuli na Sinjajevinu, građani poručuju: Ovde neće biti vojnog poligona© Tanjug/AP Photo/Mukhtar Khan

Sudbina planine Sinjajevine, za koju se godinama vodi borba između nevladinog sektora i predstavnika MO Crne Gore zbog izgradnje vojnog poligona, i dalje je neizvesna. Ministarstvo odbrane Crne Gore ranije je saopštilo da će odluka o poligonu biti donesena u prvom kvartalu 2023. godine. 

Pripadnici NATO-a sa više od 200 vojnika iz Austrije, Italije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore krenuli su danas u pratnji vojne policije na Sinjajevinu.

Iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu", za "Novosti" je saopšteno da su vojnici krenuli iz kasarne u Kolašinu, a da su pre toga bili stacionirani u Lučkoj gori.

"Naši aktivisti prate kretanje NATO kolone. Na planini su njeni branioci", rekao je sagovornik "Večernjih Novosti", i naveo da su se aktivisti, uprkos velikim snežnim nanosima, našli na planini koju brane od odluka vlade koja želi da Sinjajevina postane vojni poligon za artireljijsko gađanje.

Kako tvrde, drugi pašnjak po prostranstvu u Evropi može biti dom stočara, pčelara i zaljubljenika u prirodu.

Sinjajevina neće i ne može da bude vojni poligon

Aktivisti inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" objašnjavaju da ne prihvataju priče ministra odbrane Filipa Adžića da neće biti nikakvog bojevog gađanja na planini.

"Možda neće biti ovog puta, ali u maju je planirana druga vežba. Možda se tada isuču artiljerijske cevi. Podsećamo, to je isti onaj Filip Adžić koji je sa nama 2020. godine protestovao na Margiti protiv gradnje vojnog poligona! Nikome iz Vlade ne verujemo više. Da su Vojska i Vlada imale dobre namere, ne bismo mi sada bili na Margiti", rekao je jedan od aktivista.

GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozvala je juče sve ljude koji imaju motorne sanke da dođu na planinu i da zajedno pošalju poruku da Sinjajevina neće i ne može biti vojni poligon.

"Povodom aktuelnih dešavanja na Sinjajevini i ponovne namere da se taj prelepi prirodni prostor koristi za potrebe NATO-a, uprkos protivljenju pre svega meštana i građana koji taj prostor koriste za poljoprivredu, sportsko-rekreativne aktivnosti, upozoravamo javnost Crne Gore, da bi sve drugo osim proglašenja parkom prirode nanelo štetu razvojnom potencijalu tog prirodnog resursa", saopšteno je iz Ekološkog pokreta "Ozon".

Nema gađanja, izvodi se vežba

Pre početka vežbe oglasio se i ministar unutrašnjih poslova i koordinator za resor odbrane Filip Adžić.

On je kazao da nema upotrebe bojeve municije i eksploziva na Sinjajevini, ističući da se vežba izvodi duže od 10 godina, bez problema.

"Vojska Crne Gore će zajedno sa pripadnicima savezničkih i partnerskih država u narednih 10 dana u okolini Kolašina izvesti vežbu koja podrazumeva uvežbavanje taktičkih postupaka i kretanja jedinica zimi, u planinskim uslovima", kazao je Adžić.

Mileva Gara Jovanović je bila među odabranom grupom građana koji žele da sačuvaju Sinjajevinu, pokazujući upornost u borbi protiv militarizacije planine poznate po potencijalima za razvoj stočarstva.

"Kad zapevam ječi gora, Filipovo srce mora... Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjajevinu", otpevala je Mileva ispred NATO vojnika.

image