Srbija i Balkan

Kurti preti: Srbija da omogući manjinama da formiraju jednonacionalna udruženja opština

On je naveo da u Srbiji zvanično postoji 21 manjina, a da 11 opština vode gradonačelnici koji nisu srpske nacionalnosti
Kurti preti: Srbija da omogući manjinama da formiraju jednonacionalna udruženja opštinawww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da bi Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština u Srbiji.

"Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari bi mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština u Srbiji. Zašto im Srbija to ne omogući, a na Kosovu tako nešto traži?", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je naveo da u Srbiji zvanično postoji 21 manjina, a da 11 opština vode gradonačelnici koji nisu srpske nacionalnosti.

Na sličnu ideju prvi je došao Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA).

On je u pismu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevao status za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji po modelu koji je predviđen za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo da u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbedite jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu", naveo je on prošle nedelje.

image