Srbija i Balkan

Kosovski snajperisti na obuci u Jordanu

Povezujemo direktno što su Albanci otišli u Jordan sa SAD, jer da oni nisu dali zeleno svetlo, oni ne bi bili tamo – smatra bivši oficir KOS-a Ljuban Karan
Kosovski snajperisti na obuci u Jordanuwww.globallookpress.com © Gregor Mayer

Pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) obučavaju se u Jordanu za profesionalne snajperiste. Kako je na svom Fejsbuk profilu naveo takozvani ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, pripadnici KBS-a nalaze se u Jordanu, gde prolaze specijalnu obuku s elitinim snagama za specijalne operacije. Jordanska vojska inače važi za najobučeniju i najprofesionalniju u arapskom svetu, a ima i posebne veze s vojskom Sjedinjenih Država.

"Profesionalni snajperisti pridružiće se našim redovima. Naši komandosi iz Jedinice za specijalne operacije prolaze specijalnu snajpersku obuku u Jordanu sa svojim kolegama iz Snaga za specijalne operacije zemlje domaćina", naveo je Mehaj u objavi na Fejsbuku, te dodao da su zahvalni zbog prilike koju su im pružili jordanski partneri, kao i budućeg uspeha njihovih komandosa.

Ispod posta su objavljene fotografije na kojima su prikazani kadeti s Kosmeta tokom obuke koja uključuje upotrebu eksploziva za nasline ulaske u objekte.

Prethodno je, po britanskom nalogu, sedam pripadnika KBS-a poslato u mirovnu misiju na Folklandska ostrva, na tri godine, dok su privremene prištinske institucije odlučile da povećaju budžet za vojsku za gotovo 55 odsto. Inače, po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 tzv. Kosovo ne bi ni smelo da ima sopstvenu vojsku.

Ipak, očekuje se da će pripadnici KBS-a koji prođu obuku u Jordanu svoje veštine koristiti u sličnim uslovima (pustinja i viskoke temperature), dakle za sukobe  na Bliskom istoku.

Međutim, kako "Politika" nezvanično saznaje, na predlog Velike Britanije, moguće je da krajem godine nekoliko pripadnika KBS-a ode na obuku u NATO bazu u Nemačkoj, gde su prilike i okruženje (s dosta zelenila) nalik na one na Kosovu i Metohiji. Do sada, Amerika nije pozitivno odgovorila na ovaj zahtev čekajući dalji razvoj situacije između Beograda i Prištine.

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan izjavio je za beogradski list "da nije iznenađen što se pod okriljem NATO-a obučavaju kosovski snajperisti", ali i istakao da jordanska vojska nije nimalo naivna budući da ima tri brigade koje spadaju u specijalne jedinice.

"Jedna je brigada kraljevske garde, druga je bigada rendžera i treća je vazdužno-desantna brigada. Imaju vrlo dobru obuku jer ih obučavaju najbolji zapadni instruktori. SAD i Jordan od 2021. godine imaju ugovor o bezbednosnoj saradnji, tako da američka vojska ima dozvolu kretanja kroz Jordan i za formiranje baza. Povezujemo direktno što su Albanci otišli u Jordan sa SAD, jer da oni nisu dali zeleno svetlo, oni ne bi bili tamo", rekao je Karan.

Karan ističe i da je ovo tek početak: prvo su odabrali snajperiste jer ih ima malo, a sledeća grupa je neka druga specijalnost, na taj način prave od KBS neku vrstu specijalnih jedninica. Kada se završe kompletne obuke, na Kosmetu ćemo imati obučenu jedinicu, od kojih će svaki pripadnik te jedinice biti tempirna bomba.

"Snajperisti su opasni zato što odranije planiraju da s distance deluju po viđenijim ljudima kada se organizuju protesti. Tako bi mogli da ih ubiju iz daljine, a da to uz pomoć svojih medija prikažu kao sukob između mafijaških krugova", zaključuje Ljuban Karan za "Politiku".

image