Srbija i Balkan

Aljbin Kurti: Opasno je iznositi detalje plana; Pojedini paragrafi se odnose na priznanje

On nije želeo da govori o detaljima "Šolc-Makronovog" plana kako ga ne bi optužili za curenje podataka
Aljbin Kurti: Opasno je iznositi detalje plana; Pojedini paragrafi se odnose na priznanjewww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, podneo je poslanicima  skupštine tzv. Kosova izveštaj o dijalogu sa Beogradom ocenivši da ne može da iznese detalje kako ga ne bi optužili za "curenje podataka".

Francusko-nemački predlog, poznat i kao plan Evropske unije, nije konačan već osnovni sporazum, rekao je Kurti, prenose albanski mediji, uz tvrdnju da u njemu postoje paragrafi koji se odnose na "de fakto priznanje".

"Ovaj sporazum, koji ima čitave paragrafe i rečenice po uzoru na dve Nemačke, je osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban. Ali moramo razumeti da nije bilo prilike da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu nam konačan dogovor, jer bi to zahtevalo dugu diskusiju", rekao je on.

Kaže da do sada nisu imali predlog poput "plana EU" koji sadrži, kako dodaje, evropske i demokratske koncepte sa univerzalnim vrednostima.

"Sporazum deli priznanje na de fakto i de jure. Tamo su paragrafi koji su po modelu dve Nemačke, paragrafi koji se upravo odnose na de fakto priznanje. Preambula ima i nasleđe prošlosti. Nije dugačak ni dve stranice, to je vrlo uopšten i kratak tekst. Mi smo u tom smislu na početku početka", naveo je Kurti i otkrio da se u preambuli sporazuma pominju nacionalne manjine, te da je podložna promeni u zavisiti od političkih dešavanja i daljeg pregovaračkog procesa.

Tvrdi kako se "u Beogradu vodi politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je Zajednica srpskih opština bude preduslov i centar".

"Vodi se velika politička i diplomatska bitka. Član 10, koji se odnosi na prethodne sporazume, pokušavaju da premeste u preambulu. U predlogu EU to je poslednje u članu 10. Beograd traži da Asocijacija bude preduslov, ili centar, ali za nas to nije prihvatljivo ni kao preduslov ni kao centar. Predlog EU je za nas veoma povoljan jer Asocijacija nije preduslov, a ni u centru", tvrdi Kurti.

Opozicija na KiM traži da se sazove posebna sednica u vezi sa predlogom EU.

"To bi bilo veoma opasno za Kosovo jer, poverenje je veoma ozbiljna stvar, dozvolite mi da kažem. Moguće je da se o tome vodi rasprava u Skupštini, ali je bolje da premijer ne sazove tu sednicu, jer jedva čekaju da nas optuže za curenje detalja", zaključio je Kurti.

image