Srbija i Balkan

Ambasade Turske i Sirije u Srbiji apeluju: Od pomoći najpotrebnije grejalice, ćebad i zimske stvari

Sva evropska pomoć, nažalost, koncentrisana ja na Tursku, jer ju je u Siriju nemoguće isporučiti zbog sankcija
Ambasade Turske i Sirije u Srbiji apeluju: Od pomoći najpotrebnije grejalice, ćebad i zimske stvari© Tanjug/AP Photo/Omar Albam

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin rekao je da su stanovništvu u područjima pogođenim zemljotresom u Turskoj najpotrebniji šatori, ćebad i grejalice i tople zimske stvari.

On je potvrdio da je katastrofalnim zemljotresom pogođeno čak 13 miliona stanovnika.

Girgin je izrazio zahvalnost vlastima Republike Srpske i Federacije BiH na pomoći Turskoj.

"Odmah smo dobili pozive najviših zvaničnika iz BiH i Republike Srpske, koji su ponudili pomoć i hvala im na tome. Humanitarne katastrofe, poput ove, uvek su povod za jedinstvo i zajedništvo. Turska se isto uvek odazivala pozivima i pomagala", rekao je ambasador Turske.

Naveo da je više od 90 zemalja sveta iskazalo solidarnost i spremnost da pomogne Turskoj.

Dan ranije ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj je rekao da se Turska odmah nakon razornog zemljotresa angažovala na prikupljanju pomoći za ugrožene, a da su, kako kaže, prijatelji iz Srbije ubrzo počeli da se javljaju i da nude pomoć. 

"Odmah se obratio predsednik Aleksandar Vučić i uputio izraze saučešća. Srpski državljani nam neprekidno šalju poruke preko mejla i društvenih mreža u želji da pomognu. Ambasada je preuzela ulogu koordinatora i na našim društvenim mrežama mogu se naći brojevi računa Crvenog polumeseca i Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD)", kaže ambasador Hami Aksoj.

Takođe, otvoren je i dinarski račun u banci, na koji se upućuju svi građani Srbije koji žele da pomognu.

"Sastavili smo i listu stvari koje su potrebne u zimskim uslovima, kao što su ćebad, šatori, čizme, džemperi i oprema za grejanje. Koristimo magacin jedne renomirane turske firme u Srbiji, pomoć je počela da pristiže i tu pomoć ćemo u najkraćem periodu otpremiti u Tursku. Želeo bih da zahvalim svim prijateljima iz Srbije na nesebičnoj pomoći", rekao je ambasador Aksoj.

Napominje da je Srbija među prvim zemljama koje su pružile pomoć nakon zemljotresa.

"Odmah pošto nas je pogodio ovaj strašni zemljotres, uvidevši njegove razmere, tražili smo međunarodnu pomoć. Srbija je među prvim zemljama pružila pomoć. Po nalogu predsednika Vučića sastao sam se sa ministrom unutrašnjih poslova gospodinom Bratislavom Gašićem, nakon čega je u Tursku ubrzo stigla spasilačka ekipa od 27 članova i jednog obučenog psa", rekao je ambasador.

U Novom Pazaru je, takođe, u toku akcija prikupljanja pomoći za područja na jugu Turske pogođena zemljotresom.

Predsednik Humanitarne organizacije "Otvorena ruka" Edin Kolašinac kaže za Tanjug da je u dogovoru sa ambasadom Turske u Beogradu prethodnih dana prikupljana topla garderoba i da građani najviše donose pantalone, tople jakne, šalove, kape.

"Donose odeću i hranu za bebe i za decu. Sortiramo stvari koje pristižu, jer želimo da pošaljemo garderobu koja je kvalitetna, sve ono što bismo mi nosili. Želimo da pošaljemo potpuno novu garderobu, da obradujemo te ljude koji su se našli u teškoj situaciji", naveo je on.

Pozvao je građane da nastave da donose toplu i novu garderobu koju bi oni obukli, kao i njihova deca, a ne ono što bi bacili.

Dodao je da očekuje da već sutra počnu da se tovare kamioni sa stvarima koji će se upututi ka područjima pogođenim zemljotresom na jugu Turske i naveo da su u toku razgovari sa ambasadom Turske u Beogradu i sa različitim organizacijama o tome kako će se poslati roba.

"Procedura je malo komplikovana, ali se nadam da ćemo rešiti. Nama je problem da pošaljemo robu za Siriju, ali će je distribuirati turske organizacije", naveo je on.

Akcije prikupljanja pomoći građanima Turske i Sirije koji su pogođeni katastrofalnim zemljotresima organizovale su lokalna samouprava Novog Pazara, Crveni krst i humanitarne organizacije.

Ambasada Sirije u Beogradu, takođe, moli za pomoć posle razornih zemljotresa koji su pogodili severnu Siriju i južnu Tursku. Sirijska ambasada se obratila prvenstveno članovima sirijske dijaspore u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, piše "Politika".

Ambasada je najavila organizovanje akcije prikupljanja donacija u znak solidarnosti, kako bi se ublažile patnje naroda, i uz nadanje da će "pružanje pomoći doprineti prevazilaženju posledica ove humanitarne katastrofe".

Svi koji žele da doprinesu akciji mogu da posete Ambasadu Sirije tokom sedam dana u nedelji, na adresi Serdar Jola 12 u Beogradu. Ambasada će, kako je saopšteno, zvanično evidentirati donacije nakon izdavanja zvanične priznanice. Za sva pitanja građani mogu da pišu na službeni i-mejl ambasada.sirije@mts.rs, kao i imejl konzularnog odeljenja suremb.consular@mts.rs.

Prvi konvoj pomoći UN posle zemljotresa koji se desio u ponedeljak, a namenjen je pobunjeničkim oblastima na severozapadu Sirije, ušao je danas u tu zemlju preko graničnog prelaza Bab al-Hava, s Turskom, saopštile su Ujedinjene nacije. Svetski mediji navode da je viđen konvoj od šest kamiona sa šatorima kada su ulazili na teritoriju Sirije.

Sirija teško do evropske pomoći zbog sankcija

Sva evropska pomoć, nažalost, koncentrisana ja na Tursku, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu Si-En-En uz napomenu da bi pitanje pomoći zemljotresom pogođenoj Siriji trebalo da se razmatra na nivou Evropske unije, jer je zbog sankcija tamo nemoguće isporučiti robu.

Na pitanje da li je uspelo slanje pomoći Siriji, Micotakis je odrečno odgovorio, naglasivši da će na sednicama EU u četvrtak i petak predložiti koordinisanje pomoći Damasku na evropskom nivou. Tako bi se garantovalo da će poslata pomoć biti isporučena tamo gde je zaista najpotrebnija, istakao je Micotakis.

Grčki premijer ocenjuje da tu nema "nikakvog geopolitičkog problema".

"Ovo nije pitanje priznavanja bilo kakvog režima. Reč je o spasavanju ljudi koji su u teškoj situaciji i kojima je očajnički potrebna naša pomoć", poručio je zvaničnik.

Ministar spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad apelovao je na evropske zemlje da pošalju toj državi veću pomoć posle razornog zemljotresa rekavši da sankcije nisu izgovor.

"Za pomoć iz Evrope nisu potrebni zahtev ni administracija, jer humanitarna pomoć nije predmet sankcija, tako da one ne mogu biti izgovor",  rekao je on.

On je dodao da je Sirija preko svojih ambasadora tražila međunarodnu pomoć za rešavanje posledica katastrofe.

"Mnoge zemlje su poslale pomoć Siriji i zahvaljujemo svim liderima koji su nas kontaktirali. Ipak, situacija je veoma teška i bez obzira na obim upućene pomoći, Siriji treba više", naglasio je Mekdad.

Evropska unija je 2011. godine uvela sankcije sirijskoj Vladi, pokušavajući da svrgne predsednika Bašara el Asada. Sankcije se produžavaju svake godine. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavljivao je, kako prenosi Sputnjik, da EU neće ukinuti sankcije Siriji i neće pomagati u obnovi te zemlje sve dok tamo ne počne smena vlasti.

U seriji razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji 6. februara, život je izgubilo više od 20.000 ljudi, prema poslednjim saopštenim podacima, a strahuje se da će taj broj rasti i u narednim danima.

image