Srbija i Balkan

Gradonačelnik Zenice osporava legitimitet Kristijana Šmita

Fuad Kasumović je opisao Šmita kao "isluženog političara", dodavši da u BiH veruju "svakom ćati koji dođe iz EU"
Gradonačelnik Zenice osporava legitimitet Kristijana Šmitawww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Lider stranke BHI-KF i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, prvi je političar iz FBiH, koji je osporio legitimitet Kristijana Šmita, visokog predstavnika, kojeg ne priznaje ni Republika Srpska, piše "Politika".

On je, gostujući na TV N1 komentarisao formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i istakao da je Šmit napravio grešku kada je u izbornoj noći nametnuo izmene Izbornog zakona.

Kasumović je istakao da zbog toga morao da reaguje, ukoliko dođe do blokiranja ovog procesa, to jest zastoja na uspostavljanju federalne vlade, koji najavljuje Izetbegovićeva stranka.

Gradonačelnik Zenice konstatuje da takvo nedemokratsko nametanje ni u jednoj državi ne bi smelo da se dešava, sem u Bosni i Hercegovini.

On je Šmita opisao kao "isluženog političara", dodavši da BiH veruje "svakom ćati koji dođe iz EU".

"Nemojte verovati trećerazrednim međunarodnim političarima, pa ni tom Kristijanu", istakao je Kasumović, dodavši da je Šmit poslat u BiH po nekim drugim zahtevima i da je svima jasno šta je uradio.

"Šmit igra na štetu Bosne i Hercegovine, on je vrlo bitan činilac, malo legalan, a malo nelegalan. U Republici Srpskoj kažu da nije legalan, predsednik Dodik neće da se sastane sa njim", rekao je gradonačelnik Zenice i dodao: 

"Kako je legalan, ko ga je imenovao, ako nije imenovan u Savetu?"

Kasumović je pojasnio da, ako Šmit nije legalan na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, i ne priznaje ga jedan deo države, "onda ni ja ne mogu reći da je legalan", zaključio je.

image