Srbija i Balkan

Hrvatski državljani ponovo uhapšeni u Zambiji zbog trgovine decom

Anonimna prijava iz Hrvatske, koja se, prema nezvaničnim informacijama pojavila danas popodne, razlog je za novo hapšenje osmoro hrvatskih državljana
Hrvatski državljani ponovo uhapšeni u Zambiji zbog trgovine decom© Tanjug/AP Photo/John Locher

Osam hrvatskih državljana uhappšeno je na aerodromu u Ndoli, dan nakon što je povučena optužnica kojom se terete za trgovinu ljudima.

Njima je juče obustavljeno suđenje za pokušaj trgovine decom, a na aerodromu su zaustavljeni, iako im je dan ranije određeno da u roku od 48 sati napuste Zambiju.

Vraćeni su u pritvor nakon anonimne dojave iz Hrvatske za koju još nema službene potvrde, piše "Indeks.hr"

"Vraćeni su u isti pritvor u kojem su i bili. Hrvatski ambasador će sutra doputovati u Lusaku. Pokušaćemo i dalje diplomatskim putem da učinimo sve što možemo da bismo im pomogli. Još ne znamo tačan razlog novog hapšenja", rekao je direktor Uprave za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Vinko Ljubičić.

Anonimna prijava iz Hrvatske, koja se, prema nezvaničnim informacijama pojavila danas popodne, razlog je novog hapšenja osmoro hrvatskih državljana.

"To ne mogu da potvrdim jer njima nije rečeno zašto su vraćeniu pritvor. Moramo da dođemo do te informacije pa čak i da se radi o anonimnoj prijavi. Ovo je vrlo nezgodna situacija i za njih i za nas, samo su dodatno uneseni neizvesnost i nervoza", kaže Ljubičić.

Zambijska novinarka: Tužilaštvo ima nove dokaze

Liambela Mutumba, novinarka zambijskog "Muvi TV", za hrvatsku "Novu" rekla je da joj je izvor pojasnio da su Hrvati uhapšeni po drugi put zbog novih dokaza.

"Još nema zvanične izjave, ali očigledno je slučaj isti, samo s novim dokazima. Na prošlom ročištu su imali samo izjavu vlasnika pansiona, recepcionarke i službenika. Ovaj put možda imaju službenike ili osobe iz Konga odakle su deca."

Iako je, kako se nagađa, reč o dojavi iz Hrvatske, postoji i mogućnost da nema novih svedoka iz Konga, nego da tužilaštvo želi da proveri informacije, ili smatra da raspolaže dodatnim informacijama koje mogu da se upotrebe kao novi dokazi protiv Hrvata.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovinu decom i naložio im da u roku 48 sati moraju da napuste zemlju. Time se suđenje prekinulo, ali je sudija napomenuo da to ne znači i oslobađajuću presudu za Hrvate.

Četiri para iz Hrvatske uhvaćena su početkom decembra u vazdušnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Oni su optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i falsifikovanje dokumenata, a deca, koja imaju hrvatske dokumente, su im oduzeta i data pod zambijsku negu.

image