Brnabić: Uvođenje sankcija Rusiji uslov svih uslova za nastavak evrointegracija Srbije

Premijerka Srbije rekla je da nema otvaranja novih poglavlja u pregovorima jer postoji uslov - uvođenje sankcija Rusiji. A uz to Srbija, shodno francusko-nemačkom planu, treba i da prihvati ulazak tzv. Kosova u UN

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema ubrzanja evropskog puta Srbije i otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je, kako kaže, uslov svih uslova za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Mi smo već napravili velike korake i velike pomake i to govore i dva izveštaja o naprektu Evropske komisije. Oba ta izveštaja svim zemljama članicama EU daju preporuku da se otvore Klaster 3 u pregovorima sa Srbijom i to se još uvek nije desilo. Taj deo smo mi završili, čeka se EU", rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Vlade Srbije u Lebanu.

Istakla je da je Srbija napravila dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, odnosno čitavim nizom zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava u cilju nezavisnog sudstva, bez ikakvog uticaja politike i političara i samostalnog tužilaštva.

"Lepo, čuli smo pohvale, ali da li ćemo videti neke konkretne rezultate, osim verbalnih pohvala, videćemo, ja iskreno, ne verujem. Mislim da je sada uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji, i bez toga nam neće otvarati ni poglavlja, ni klastere", poručila je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da greši, jer bi to bio novi uslov, budući da su to do sada bili vladavina prava i dijalog sa Prištinom - kao najvažnije za naše evropske integracije.

"U vladavini prava smo uradili mnogo i radimo mnogo, imamo konkretne pomake, teške reforme koje pohvaljuju, ali ne vidim da to ubrzava naš evropski put. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, mi smo tu za dijalog, ali ne vidim da je Priština tu, i u tom smislu bi mogli da imamo neke konkretne rezultate u smislu otvaranja novih poglavlja i klastera", navela je premijerka.

Ona je istakla da sada izgleda da to nije dovoljno i da je u stvari stepen usaglašenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji uslov svih uslova, a da će to možda biti i usvajanje francusko-nemačkog predloga.

"Ali mi i dalje radimo svoj posao, to je ono što nas očekuje. Ministar (Mihailo) Jovanović je dosta dobro uradio kada je finalizovao Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, on je usvojen juče na vladi kao Predlog zakona i upućen u Skupštinu. To je nešto što moramo da uradimo u okviru evropskih integracija i što je dobro za nas", rekla je Brnabić.

Dodala je da nas sada čeka rad na čitavom nizu zakona o medijima, definisan medijskom strategijom.

"To je nešto ćemo dalje raditi. Mi radimo svoj posao, a da li će EU to konkretno ceniti, videćemo, ali ne bismo to radili da to nije u interesu Srbije i naših građana", poručila je premijerka.

Brnabić: Očekujem zanimljiv razvoj događaja nakon što je Priština počela da preti svojim partnerima

Srpski Upravljački tim treba da definiše stvari vezane za Zajednicu srpskih opština, a svako koga interesuje kako će ona izgledati treba da pogleda potpisane sporazume, poručila je predsednica Vlade Srbije, prenose mediji.

Brnabić je to rekla odgovarajući na pitanje novinara kako će izgledati ZSO, da li će, kako se može čuti, obuhvatiti samo četiri opštine na severu ili sve.

"Ne bih se time bavila na ovom mestu i na ovaj dan, šta god da kažem neko će zloupotrebiti i iskoristiti suprotno interesima našeg naroda. Imate sporazume, pogledajte ih, uz to treba da postoji Upravljački tim koji treba da definiše te stvari, nema potrebe da pričam na ovom mestu o tome", navela je Brnabić.

Naglasila je i da joj je sada zanimljivo da posmatra razvoj događaja kada se vide otvorene pretnje Prištine partnerima koji insistiraju na poštovanju sporazuma.

"Zanimljivo mi je koliko su Priština i albanski poličari u Prištini počeli da prete svojim partnerima otvoreno i nedvosmisleno i to onima koji su ih stvarali, ljuljali i podržavali, a koji traže da poštuju potpisane sporazume. Sada smo videli otvorene pretnje i to je zanimljiv razvoj događaja", zaključila je Brnabić.

Brza traka na granicama i jedinstveni ID broj za građane Otvorenog Balkana

Očekujemo da u Inicijativi Otvoreni Balkan krenemo sa jedinstvenim ID brojem za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i otvaranje posebne trake na graničnim prelazima samo za naše državljane i naš transport, rekla je danas premijerka Ana Brnabić, prenosi RTV.

"Očekujem da krenemo sa ID brojem koji će biti jedinstven za građane tri zemlje, kako bi sa tim karticama mogli da putuju, rade, studiraju, i leče se u sve tri zemlje kao da su državljani", najavila je Brnabićeva.

Dodala je da će na graničnim prelazima biti otvorene posebne saobraćajne trake samo za državljane zemalja OB.

"Za sva vozila sa tablicama naših zemlja apsolutno neće biti nikakvog čekanja", rekla je ona.

Dodala je da se posle usaglašavanja rada inspekcija čekanje na granicama već sada smanjilo.

Brnabić je ocenila da je Otvoreni Balkan najvažnija regionalna inicijativa u više decenija i najavila da će tri strane u okviru Otvorenog Balkana nastaviti da razgovaraju šta je to što može da se zajedno uradi dodatno kako bi se stvorio bolji ambijent za nove investicije.