Srbija i Balkan

Duško Knežević: Želim da zadam poslednji udarac režimu Đukanovića

Crnogorski biznismen tvrdi da je "kriminalna grupa Mila Đukanovića" još uvek u policiji, tajnoj službi, tužilaštvu i sudskim organima
Duško Knežević: Želim da zadam poslednji udarac režimu Đukanovićawww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Crnogorski biznismen, vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević, koji se već izvesno vreme nalazi u Londonu, nakon nepravosnažne odluke Vestminsterskog suda da bude izručen Crnoj Gori, kaže da bi voleo da se vrati u zemlju da bi, kako kaže, zadao poslednji udarac u rušenju režima Mila Đukanovića.

Odluka britanskog suda je doneta prošle sedmice, a proces donošenja konačne odluke je veoma dug.

Knežević je u izjavi za Hepi televiziju podsetio da je njegov pravni tim već tražio da mu se u Crnoj Gori garantuju bezbednost i sloboda kretanja.

"Samo da se izvrši procena bezbednosti, da mogu slobodno da ulazim i izlazim iz Crne Gore. Ne pada mi na pamet da budem tamo zarobljen, jer želim da se krećem i radim, i da se uredno javljam na sudske procese. Želim da zadam završni udarac u rušenju režima Mila Đukanovića”, ispričao je  Knežević i dodao da Crna Gora na taj zahtev nije odgovorila.

Knežević kaže da su njegov pravni tim i on iznenađeni odlukom londonskog suda o izručenju, posebno jer taj proces traje već četiri godine.

On je rekao da je "kriminalna grupa Mila Đukanovića još uvek u policiji, tajnoj službi, kao i u tužilaštvu i sudskim organima." 

Knežević je istakao da on lično ima interes da se vrati u Crnu Goru, što zbog imovine koju tamo ima, što zbog arbitražnog postupka, ali da ne očekuje da će se bilo šta dogoditi uskoro i dodaje da ne veruje da će ga u nekoj krajnjoj instanci Britanija izručiti.

"Ja bih hteo da se vratim u Crnu Goru, kako bi počeo da rešavam te lažne i montirane krivične procese, koji su u pozadini politički i da počnem da odmrzavam svoju imovinu i dovodim investitore u Crnu Goru", kazao je Knežević.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović komentarišući nepravosnažnu presudu Vesminsterskog suda, ranije je rekao je kako bi Duško Knežević bio zanimljiv svedok saradnik u Crnoj Gori i da veruje kako Knežević ima značajne informacije u vezi sa raznim privatizacijama iz tog perioda.

Biznismen i predsednik Atlas grupe ranije je optužio Mila Đukanovića za višegodišnju korupciju a u Crnoj Gori se protiv njega vode postupci za više krivičnih dela, koje on negira. 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u više procesa označilo je Kneževića organizatorom kriminalne grupe koja je malverzacijama navodno oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Iz Višeg suda u Podgorici prethodno je saopšteno da je protiv Kneževića potvrđeno šest, odnosno sedam optužnica - jer je jedna vraćana na doradu.

Tužilaštvo ga tereti za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine, a do danas nema niti jedne prvostepene sudske odluke.

image