Sukob ispred albanskog parlamenta: Demonstranti bacili dimne bombe na zgradu, nestala struja

Opozicione partije pozvale su građane na demonstracije, a bivši albanski premijer Salji Beriša najavio je proteste sve dok Edi Rama ne podnese ostavku

U Tirani ispred parlamenta demonstranti su se sukobili sa policijom nakon što su opkolili zgradu, javlja "Albanijan dejli njuz".

Oni su bacili dimne bombe i petarde na zgradu, a zahtevaju ostavku premijera Edija Rame.

Rama, kome je danas u gostima premijer Bavarije, Markus Zeder upitan da prokomentariše događaje ispred parlamenta, kratko je odgovorio da pred gostima ne komentariše unutrašnja pitanja u zemlji.

U jednom trenutku nestala je struja u skupštini, ali je snabdevanje obnovljeno.

Ovo su drugi protesti otkako je bivši premijer Salji Beriša najavio talas demonstracija sve dok Rama ne podnese ostavku.

Poslanici Demokratske partije Albanije Saljija Beriše, Fljamur Noka, Lučano Boči pokušali su da uđu u prostorije parlamenta, ali su zaustavljeni na ulazu, jer su isključeni na prošloj sednici zbog kršenja parlamentarnih propisa.

Beriša je predvodio protest tokom Samita EU-Zapadni Balkan u decembru u Tirani. Tada je, dok je protestna kolona šetala Tiranom, jedan prolaznik udario Berišu pesnicom u glavu, nakon čega je intervenisalo obezbeđenje. Beriša je potom uzviknuo: "Dole Edi Rama, dole kriminalci".

Takođe, prošle godine su u Tirani bili organizovani masovni protesti, koje predvodio Beriša, u znak protesta zbog toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u glavnom gradu Albanije i regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Tom prilikom bila je zapaljena srpska zastava.