Srbija i Balkan

Susret Dačića i Bocan Harčenka povodom 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka kako bi razmenili čestitke povodom 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa
Susret Dačića i Bocan Harčenka povodom 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi, poručio je u čestitki povodom 185 godina diplomatskih odnosa ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu srpski kolega Ivica Dačić.

"U mojoj čestitki upućenoj ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, istakao sam značaj ovog važnog jubileja navodeći da su srpsko-ruski odnosi bez obzira na formalne okvire, kroz istoriju bili prožeti duhom prijateljstva i međusobnog razumevanja i zasnovani na zajedničkom slovenskom poreklu, duhovnosti, veri i kulturi. U pismu se posebno ističe međusobna podrška, savezništvo i velike žrtve tokom srpske borbe za oslobođenje u 19. veku, kao i u dva svetska rata, o kojima svedoče brojni spomenici", naveo je šef srpske diplomatije na Instagramu.

Dodao je da je još jednom izrazio duboku zahvalnost na čvrstoj i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

"Čestitka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova potvrđuje spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uverenost da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje", istakao je Dačić.

I ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je Dačiću čestitku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u kojoj se potvrđuje spremnost ruske strane za dalji svestrani razvoj odnosa, kao i uverenost "da će sakupljeno iskustvo zajedničkog rada i dalje služiti kao čvrst temelj rusko-srpske saradnje".

Bocan-Harčenko iskoristio je priliku da Dačiću uruči i čestitku Sergeja Lavrova upućenu povodom predstojećeg Dana državnosti Republike Srbije.

image