Srbija i Balkan

Vučević: Srbija nikome ne preti, ali je spremna da se brani

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kazao je da Srbija planira dalje naoružavanje svoje vojske najmodernijim oružjem
Vučević: Srbija nikome ne preti, ali je spremna da se brani© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da će se nastaviti sa ulaganjem u naoružanje vojske i dodao da Srbija nikome ne preti, ali je spremna da ukoliko zatreba brani i odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Vučević je za "Politiku" istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da je odlučna da nabavi sve ono što je definisano kao prioritet za naoružavanje i opremanje Vojske Srbije.

"Rat u Ukrajini uticao je i na nas jer nismo u mogućnosti da uvozimo naoružanje i vojnu opremu na način kako smo planirali, tako da je neophodno i ubuduće, u najvećoj meri oslanjati se na domaću odbrambenu inudstriju i razvijati sopstvene potencijale za proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme", rekao je ministar.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučević je kazao da smatra da je zahtev Srbije za povratak 1.000 pripadnika vojske i policije na tu teritoriju bio opravdan i legitiman.

"Kfor je negativan odgovor na naš zahtev uručio pripadnicima Vojske Srbije baš na Badnje veče. I to nije sasvim slučajno. Upravo tog dana i na najradosniji pravoslavni praznik Božić svedočili smo pokušajima ubistva srpskih mladića", kazao je Vučević.

Ističe da Vojska Srbije ima stalnu komunikaciju sa Kforom, te da je ona ključna veza jer je Kfor snaga koja je, pod mandatom Ujedinjenih nacija, odgovorna za očuvanje mira i stabilnsoti na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Vučevića, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane razrađuju sve opcije za uvođenje obaveznog vojnog roka, ali je to politička odluka kojoj mora da prethodi šira javna rasprava i racionalno sagledavanje bezbednosnih, političkih i ekonomskih okolnosti.

"Moj lični stav je da svaki građanin u skladu sa svojim mogućnostima treba da ponese deo odgovornosti za odbranu zemlje", kazao je Vučević.

On je najavio da je prema odluci predsednika Srbije koji je i vrhovni komandant oružanih snaga - Aleksandra Vučića, planirano povećanje broja pripadnika specijalnij jedinica sa 1.500 na 5.000.

"To je proces koji će trajati i koji podrazumeva rigoroznu selekciju, složenu i zahtevnu obuku, ali i proširenje infrastrukturnih kapaciteta i nabavku novog naoružanja i opreme", pojasnio je Vučević.

Kako je kazao, novi pripadnici specijalnih jedinica biće članovi 63. padobranske brigade, 72. brigade za specijalne operacije i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre".

"Potrebni su nam hrabri i sposobni mladi ljudi, patriote, savesni i odgovorni, spremni na najveće izazove. Svi koji se odluče da konkurišu treba da budu svesni da će svaki građanin Srbije u njima gledati elitu, zaštitu i uzdanicu", zaključio je Vučević.

image