Srbija i Balkan

MSP Rusije: Cenimo čvrst stav Vučića, nastavljamo da podržavamo Srbiju po pitanju KiM

Nastavljamo da gradimo odnose sa Srbijom, oslanjajući se na vekovne tradicije prijateljstva između naroda naših zemalja. Cenimo neuvođenje sankcija protiv Moskve, uprkos teroru kosovskih Albanaca, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije
MSP Rusije: Cenimo čvrst stav Vučića, nastavljamo da podržavamo Srbiju po pitanju KiMwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti ne odustaju od vršenja pritiska na druge zemlje, a u slučaju Srbije, osim bahatih pretnji, laži i provokacija, kojim se inače na Zapadu koriste, Vašington i evropski saveznici preko "radikalnih kosovskoalbanskih nacionalista terorišu srpsko stanovništvo Kosova", rekao je zamenik Ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško u intervjuu za "Izvestija".

"Vašington i njegovi sateliti pokrenuli su neobuzdanu kampanju u nastojanju da sve uguraju u 'prokrustovu postelju' zapadnih političkih smernica. Koriste neprikrivene ucene, bahate pretnje, beskrupulozne fejkove u medijima, laži i provokacije. Što se Srbije tiče, između ostalog, to se radi i rukama radikalnih kosovskoalbanskih nacionalista, koji uz otvorenu popustljivost svojih pokrovitelja iz SAD i EU sistematski terorišu srpsko stanovništvo Kosova", objasnio je diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da bi Srbija mogla da poklekne pred takvim pritiscima, te uvede sankcije protiv Rusije, Gruško je rekao da smatra da nema potrebe da se bavi spekulacijama, već da se treba fokusirati na jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje i realizaciju zajedničkih projekata.

Ipak, on je visoko ocenio "čvrst i principijelan stav rukovodstva Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, koji dosledno brani suverenitet zemlje, pravo da se samostalno određuje kurs države, insistira na poštovanju temeljnih nacionalnih interesa".

U tom kontekstu, Moskva veoma ceni odluku Beograda da se ne potčini diktatu i zahtevima Zapada koji se tiču uvođenja sankcija protiv Kremlja, naglasio je Gruško.

Rusija će nastaviti da pruža sveobuhvatnu pomoć srpskim partnerima u cilju zaštite teritorijalnog integriteta Republike Srbije i rešavanja pitanja KiM "na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Nastavljamo da gradimo odnose sa Srbijom, oslanjajući se na vekovne tradicije prijateljstva između naroda naših zemalja", poručili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

image