Srbija i Balkan

Vučić: Uspeli smo ono što su naši preci hteli – da stvorimo suverenu državu koja ima pravo na reč

Nizom manifestacija u Kragujevcu, Orašcu i Beogradu Srbija obeležava Dan državnosti povodom Sretenja za koji su vezana dva događaja - Narodni zbor u Orašcu 1804. na kojem je doneta odluka o dizanju ustanka i usvajanje Sretenjskog ustava na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1835. godine
Vučić: Uspeli smo ono što su naši preci hteli – da stvorimo suverenu državu koja ima pravo na reč© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je povodom Dana državnosti da bi bez države kao narod bili prepušteni na nemilost tuđim interesima i poručio da ne smemo da dozvolimo da neko ugrozi suštinu našeg postojanja.

Vučić je govoreći na svečanoj akademiji u Kragujevcu rekao da moramo nastaviti putem koji su utemeljili naši preci, veliki Đorđe i veliki Miloš i istakao da država ne trpi avanturizam.

On je poručio da, kada nam je država ugrožena i njeni temelji, u uslovima teške situacije u svetu, najvažnije da budemo zajedno, okupljeni i jedinstveni u želji da sačuvamo državu.

"I to nema veze sa političkim partijama, to ima veze sa onim što je biće srpskog naroda, ali i svih drugih građana Srbije, da razumeju da imamo nešto što je sveto, a to je naša zemlja Srbija. I ništa svetije nemamo", istakao je Vučić.

Nema igre, nema avanturizma, potreban nam je ozbiljan i odgovoran pristup, koji znači čuvanje mira i stabilnosti, jer su nam potrebna deca u budućnosti, naglasio je Vučić obraćajući se građanima koji su ga dočekali ispred Stare skupštine u Kragujevcu.

Vučić je rekao da se na tom mestu, od Orašca do Kragujevca rađala srpska država.

"Rađanje svake države i borba za državnost jeste u neku ruku avanturizam, ali kada državu imate, onda više nikada nemate pravo na avanture već državu negujete, čuvate i nikome je ne date. Srbija je ovde stvorila svoju državnost i pobedila u prvim evropskim ustancima Otomansku imperiju. Stvorila je ovde prvi moderni evropski ustav istočno od reke Rajne. Srbija danas nema pravo da se igra i ponaša neogovrno i neozbiljno prema svojoj državi. A, dražava su uvek, pre svega ljudi, ali i njene institucije, sposobnost države da samostalno vodi politiku bez pritisaka spolja, sposobnost države da donosi odluke i da se bori za svoje vitalne interese", istakao je Vučić.

Istakao je da nam je potrebno više dece u budućnosti. Kako kaže, gubili smo decu i kada smo morali i kada nismo morali, ali da nam je to teško da priznamo.

"Vreme je da decu sačuvamo i obnovimo demografski kapacitet naše lepe Srbije i da imamo više dece u Kragujevcu, na nekim od sledećih popisa, a ne manje. Danas imamo 12.000 više zaposlenih nego pre 10 godina iako je stanovnika manje, ali nisam zadovoljam, mora da bude još bolje, biće još investicija u Kragujevcu, ali moramo da budemo posvećeniji svom poslu", rekao je Vučić.

"Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1.804. godine nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su zajedno Leonidom pali braneći zakone Sparte", istakao je Vučić.

On je kazao da se dvoumio koliko daleko da ide u govoru o onome što nam se zbiva dodajući da je više od četiri veka naš narod je proveo u bunama. 

"Kada su nam bombardovali zemlju, mi smo u svom komšiluku tražili krivca", rekao je Vučić.

"Stvaranje države je avantura, ali država ne trpi avanturizam"

Ukazao je da smo danas suočeni sa posledicama rata u kom ne učestvujemo, a trpimo ga i sa pritiscima oko KiM.

"U poslednjih deset godina uspeli smo ono što su naši preci hteli, da stvorimo suverenu državu koja ima pravo na reč, na poštovanje i koje to pravo crpi iz poštovanja principa na kojima bi ceo demokratski svet trebalo da počiva. Možemo da zahtevamo da budemo suvereni i sami odlučujemo. Bez države, samo kao narod to ne bismo uspeli", rekao je Vučić.

Istakao je i da narodi stvaraju države, a države čuvaju narode.

"Stvaranje države jeste najveća avantura koja postoji, ali kada je stvorena nikakav avanturizam država više ne trpi", naglasio je Vučić.

"Sigurnost, mir, standard, napredak, nisu samo lepo upakovani proizvodi na nekoj pijaci stranačkih ponuda, to su postamenti na kojima počivaju naše mogućnosti da stvaramo i imamo budućnost. Upozoravam sve nas, sa tim ne smemo da se igramo, jer država ne trpi avanturizam", poručio je predsednik.

Istakao je i da moramo da nastavimo putem koji su utemeljili naši preci.

"Naše je da brinemo o državi, činimo je uspešnijom i boljom", zaključio je predsednik.

U Srbiji se danas na Sretenje obeležava Dan državnosti u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Dan državnosti, uz prisustvo državnog rukovodstva, biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija, a tradicionalno i kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu.

Dan državnosti biće obeležen i ceremonijom uručenja odlikovanja koja će biti održana u 12 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić će prisustvovati svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, Zadužbina kralja Petra Prvog.

Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti, koja će početi u 14 časova, prisustvovaće i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković  kao izaslanik predsednika Republike prisustvovao je ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali u 8 časova.

"Današnja Srbija, rukovođena mudrom politikom, koju je uobičajavao Miloš Veliki, smelo i hrabro gledajući budućnost, kao što je to činio Crni Ðorđe, čuva i gradi svoju samostalnost i nezavisnost, gradeći Otadžbinu za svoje sinove i kćeri koji će vođeni idejom Sretenjskog podviga umeti da je sačuvaju za buduće vekove i pokoljenja", napisao je Selaković u Spomen knjizi.

Kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu u 11 sati će početi ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti koju će predvoditi predsednik Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić, u prisustvu predsednika Narodne Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića.

Za Sretenje su vezana dva događaja - prvi je Narodni zbor u Orašcu 1804. na kojem je doneta odluka o dizanju ustanka, a drugi je usvajanje Sretenjskog ustava na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1835. godine.

image