Rumunija: Oblasti Olt i Gorž pogodilo 14 zemljotresa niskog intenziteta

Potresi su usledili kao posledinca smirivanja tla nakon jučeršnjeg jakog zemljotresa jačine 5,7 stepeni

Rumunske oblasti Olt i Gorž na jugozapadu zemlje danas je pogodilo 14 zemljotresa niskog intenziteta, a njihova jačina je bila između 2 i 3,3 stepena, saopštio je danas rumunski Nacionalni institut za ispitivanje i razvoj stanja Zemlje (INCDFP).

Epicentri zemljotresa su bili na različitim dubinama, a njihov raspon varira između 3,3 i 15 kilometara, prenela je rumunska agencija "Agerpres".

Oblasti Olt i Gorž je juče pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni, a epicentar je bio na dubini od 40 kilometara.

Seizmolog Slavica Radovanović rekla je za RTS da su zemljotresi koji su se dogodili u Rumuniji, a osetili se i u Srbiji, bili u jednom prostoru gde je poslednji zemljotres takve jačine bio još 1940. i gde je postojala dugotrajna akumulacija seizmičke energije.

"Kada se dogodio turski zemljotres bio je neophodan samo mali dotok seizmičke energije da bi se to žarište pokrenulo. Da nije bilo turskog zemljotresa, rumunski bi se dogodio možda samo godinu ili dve kasnije, ali bi se sigurno dogodio", navela je Slavica Radovanović.

Dodala je da se može reći da je turski zemljotres, kao jedan izuzetno snažan, sa snažnom magnitudom koja je za kontinentalne zemljotrese pri samom vrhu, pošto se smatra da oni mogu biti do osam jedinica Rihterove skale kada su na kontinentima, ubrzao zemljotrese u Rumuniji, ali i isprovocirao zemljotres koji se istog dana dogodio kod Petrinje u Hrvatskoj.

"Poslednji kojih se sećamo su dva zemljotresa u Albaniji i Hrvatskoj, a pre toga čitava serija zemljotresa u jednoj deceniji u Italiji, oni svi zajedno govore o tome da je čitav prostor Istočnog Mediterana ušao u vreme pojačane seizmičke aktivnosti i da će se zemljotresi maksimalnih magnituda dešavati u različitim epicentralnim zonama na ovom prostoru", navela je Radovanovićeva.