Srbija i Balkan

Blinken čestitao Dan državnosti: Podržite Ukrajinu

Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i "Kosova" doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana, kaže Entoni Blinken
Blinken čestitao Dan državnosti: Podržite Ukrajinu© Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken čestititao je danas, u ime Sjedinjenih Američkih Država, svim građanima Srbije Dan državnosti i istakao da njegova zemlja veoma ceni strateško partnerstvo sa Srbijom u cilju unapređenja stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve građane Zapadnog Balkana.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju evropske ambicije Srbije. Posvećeni smo radu sa vama i našim partnerima iz EU na ovom važnom cilju. Pozdravio sam konstruktivan angažman Srbije sa zvaničnicima SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije tokom nedavne posete Beogradu. Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i 'Kosova' doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Svakako, srpski i 'kosovski' lideri će praviti teške kompromise kako bi postigli ove ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i ceo region – biti ogromne", poručio je on u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt Departmenta SAD.

Blinken je, takođe, pozivao Srbiju da podrži Ukrajinu "protiv ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije".

"Sjedinjene Države su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama – i moramo biti ujedinjeni u podršci pravu ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost", rekao je on.

Osvrnuo se i na nedavno potpisani Memorandum o razumevanju u oblasti diplomatije koji će, kako je ocenio, učvrstiti partnerstva dve zemlje.

"Drago mi je da su naše dve zemlje nedavno potpisale Memorandum o razumevanju za uspostavljanje pozicija za vezu za srpske diplomate u okviru Stejt departmenta SAD. Ovaj jedinstveni program ne samo da će podstaći bolje razumevanje naših spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, već će stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva", naveo je on.

Blinken je, povodom Dana državnosti, poželeo sreću, mir i blagostanje srpskom narodu.

image