Zaharova o Bajdenovoj čestitki Vučiću: Nepristojno

Bajdenova čestitka govori o mnogo čemu, kaže Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je čestitiku koji je lider Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana Državnosti "pokušajem otvorenog pritiska".

Bajden je, podsetimo, u čestitki istakao da SAD i Srbija "zajedno moraju da nastave da podržavaju narod Ukrajine i pozovu Rusiju da odgovara za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine".

"U ovom slučaju ne radi se samo o pritiscima, čini mi se da su SAD u odnosu prema Srbiji izabrale malo drugačiji način delovanja – to nije pritisak, već otvoreni pokušaj da se zemlja podvede pod uticaj SAD, čak ne ni pod uticaj EU, jer se vrlo često kriju upravo iza evroatlantske budućnosti", navela je Zaharova za radio Sputnjik.

Prema njenim rečima, radi se o pokušaju Vašingtona da promeni, prekroji i to ne samo polazeći od toga šta SAD smatraju neophodnim da urade za sebe unutar Srbije, već da prekroje sa aspekta granica.

Kako je dodala, radi se o potpunom odvajanju "Kosova" i javnom priznanju od strane Beograda.

"Po mom mišljenju, to kako je na nepristojan način predsednik SAD tzv. čestitao Srbiji, govori o mnogo čemu. Kome to još nije jasno neka još jednom pročita njegovo saopštenje", zaključila je Zaharova.