Srbija i Balkan

Američki šamar lažnoj državi: U čestitkama Vučiću bez zahteva za međusobno priznanje

U pismima koja su predsednik SAD Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom dana državnosti u objavljenom delu, dostupnom javnosti, govori se o dijalogu sa Prištinom, ali ne i o međusobnom priznanju
Američki šamar lažnoj državi: U čestitkama Vučiću bez zahteva za međusobno priznanjewww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da budu partner u izgradnji demokratske države i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bez obzira na to što u čestitki za Dan državnosti Srbije nisu spomenuli međusobno priznanje, poručio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Odgovarajući na pitanje medija zašto američki predsednik Džo Bajden u pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije pomenuo međusobno priznanje, što se dogodilo u dva pisma koja je poslao Beogradu 2021. i 2022. godine, Kurti je naveo da je međusobno priznanje centralna tema i da SAD od toga ne odstupa od pozicije "glavnog partnera" tzv. Kosova.

"Nisam još pročitao to pismo i naravno nisam ga napisao, stoga verujem da su Sjedinjene Američke Države i dalje naši glavni partneri, prijatelji i saveznici u izgradnji naše demokratske države, u ekonomskom razvoju i normalizaciji odnose sa Srbijom, koji treba da se fokusiraju na međusobno priznanje. Naravno, u tom sporazumu će biti i drugih pitanja osim međusobnog priznavanja, ali ono je u centru", poručio je Aljbin Kurti.

U pismima koja su predsednik SAD Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom dana državnosti u objavljenom delu, dostupnom javnosti, govori se o dijalogu sa Prištinom, ali ne i o međusobnom priznanju.

Ne mora priznanje "Kosova", ali otklon od Rusije mora

Iako nema govora o međusobnom priznanju Srbije i tzv. Kosova, koje se svakodnevno ističe kao dugoročni plan od strane američkih zvaničnika, govori se o "teškim kompromisima" koje će obe strane morati da učine, ali i "neophodnosti" da se Rusiji uvedu sankcije. 

Čestitke su, kako je ocenila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, nepristojne i svojevrstan pritisak koji SAD čine. 

"U ovom slučaju ne radi se samo o pritiscima, čini mi se da su SAD u odnosu prema Srbiji izabrale malo drugačiji način delovanja – to nije pritisak, već otvoreni pokušaj da se zemlja podvede pod uticaj SAD, čak ne ni pod uticaj EU, jer se vrlo često kriju upravo iza evroatlantske budućnosti", navela je Zaharova za radio Sputnjik.

Bajden je u čestitki istakao da SAD i Srbija "zajedno moraju da nastave da podržavaju narod Ukrajine i pozovu Rusiju da odgovara za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine". Blinken je, takođe, pozivao Srbiju da podrži Ukrajinu "protiv ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije".

Čestitka državnog sekretara SAD Entonija Blinkena građanima Srbije povodom Dana državnosti, koja je stigla posle čestitke predsednika Džozefa Bajdena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću istim povodom, pokazuje poseban značaj koji zvanični Vašington danas ukazuje državi Srbiji i srpskom narodu, ocenio je novinar i poznavalac međunarodnih prilika Dragan Bisenić

Bisenić navodi da je "upadljivo" da su iz Vašingtona Srbiji "upućene dve čestitke za Dan državnosti".

Dodao je da je američki predsednik posebno pozdravio podršku Srbije predlogu Evropske unije o normalizaciji, "koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona".

"Bajden je naveo da je potrebno da 'pozovemo Rusiju na odgovornost za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine'. Blinkenova poruka predstavlja preciziranje i dodatnu elaboraciju dva najvažnija elementa poruke predsednika Bajdena: normalizaciju odnosa s 'Kosovom' i odnosa Srbije i Rusije. Čestitka državnog sekretara Blinkena predstavlja jasno ohrabrenje srpskom rukovodstvu, pošto se obraća 'srpskim liderima', da potpiše nemačko – francuski predlog o 'Kosovu' i da uvede sankcije Rusiji. Blinkenova podrška jasno ističe i posebno naglašava podsticaje, posebno za 'srpski narod' ukoliko učini neophodne korake, da se čini da je samo zbog toga i data, jer bi takve utilitarističe poruke u predsednikovoj čestitki bile pomalo neprikladne", ocenio je Bisenić.

image