Bocan-Harčenko: Osuđujemo pretnje upućene sa skupa kod Predsedništva

Rusija je opredeljena za nastavak svestrane saradnje sa Srbijom, poručio ruski ambasador

Rusija je opredeljena za nastavak svestrane saradnje sa prijateljskom Srbijom, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Dodao je da se Moskva ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, što je, kako je naveo, jasno naglašeno i u komentaru Ministarstva spoljnih poslova od 13. februara ove godine.

"Najoštrije osuđujemo pretnje upućene sa skupa koji je sinoć održan u blizini Predsedništva Srbije", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Podsetimo, sinoć je kod Predsedništva u Beogradu održan protest ultradesničarskih udruženja, a okupljeni građani nosili su transparente "Kosovo je srce Srbije" i "Nema predaje".

U jednom trenutku, demonstranti su porušili ogradu kod Predsedništva Srbije i prišli zgradi uzvikujući "Gde je Vučić?", nakon čega je stigla policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su danas D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Nakon završetka protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su najmanje četiri parlamentarne stranke podržale taj skup, kao i da je sve bilo planirano.

"Ne bi ovo zasluživalo nikakvu posebnu pažnju, ali nisu ovo nikakve neformalne ekstremističke grupe, jer su podržane od najmanje četiri parlamentarne političke stranke, i njihovi predstavnici i predsednici su bili na ovom skupu, da se niko ne pravi naivan. Nisu se našli oni slučajno i znali su šta rade. Sve je bilo planirano", rekao je Vučić za TV Pink.

Lider socijalista i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je jasno da je pripreman i organizovan pokušaj državnog udara.

"Ovo je izdaja nacionalnih i državnih interesa za račun neprijatelja Srbije", naveo je Dačić za Tanjug.