Srbija i Balkan

Kurti o ZSO: Ne sme se narušiti ravnoteža uvođenjem "eksperimentalnih formula"

Na nama je da vodimo računa da se ovaj balans ne naruši eksperimentalnim formulama koje gde god da su isprobane, nisu donele dobre rezultate, rekao je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti o ZSO: Ne sme se narušiti ravnoteža uvođenjem "eksperimentalnih formula"© Tanjug/DOPISNIŠTVO KOSOVA I METOHIJE (HO)

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, na svečanoj sednici vlade povodom 15. godina od proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, da nigde u Evropi manjine ne uživaju prava kao na toj teritoriji.

Kurti je istakao, pozivajući se na Zajednicu srpskih opština, da se mora voditi računa da se taj balans ne naruši "eksperimentalnim formulama".

"Danas, na 15. godišnjicu nezavisnosti, mesto je da se pohvalimo nečim što 'Kosovo' radi veoma dobro. Govorimo o pravima koja dajemo etničkim manjinama. Nigde u Evropi manjine ne uživaju prava na svim nivoima kao ovde. Na nama je da vodimo računa da se ovaj balans ne naruši eksperimentalnim formulama koje gde god da su isprobane nisu donele dobre rezultate", rekao je Kurti, prenosi "Reporteri".

On je dodao da je tzv. Kosovo i primer demokratije u regionu.

"Naša nezavisnost je postignuta ratom i žrtvom i biće ostvarena radom koji karakteriše dobre ljude 'Kosova' koji rade za naše društvo i privredu. U ovoj proslavi moramo zapamtiti da je naš glavni zadatak da kada dođe 20. godišnjica, razlozi da mladi izaberu 'Kosovo' za bolju budućnost i život budu uvećani i umnoženi", rekao je Kurti.

Kurti je, takođe, zahvalio građanima rekavši da su oni ti koji zaslužuju najveće čestitke.

"Primer demokratije je 'Kosovo' u ovom problematičnom regionu samo zahvaljujući vama. Vi ste ti koji niste dozvolili i ne dozvoljavate da zloupotreba vlasti ostane nekažnjena na 'Kosovu'. Vi ste ti koji zaslužujete najsrdačnije čestitke i zahvale za godišnjicu ove demokratije", zaključio je Kurti.

Kurti je dodao da je 'Kosovo' "postalo slobodno" zahvaljujući međunarodnim partnerima i saveznicima i njihovoj dugogodišnjoj podršci, prenosi "Koha".

"U politički teškom vremenu kada su ne samo političari i diplomate već i politički teoretičari verovali da je era izgradnje države u Evropi završena, na Balkanu je stvorena prava parlamentarna republika. Čin proglašenja nezavisnosti 'Kosova' označava otvaranje nepovratnog poglavlja u modernoj istoriji 'Kosova' ", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da je doprinos proglašenju nezavisnosti dala i Oslobodilačka vojska Kosova.

On je istakao da se ne smeju zaboraviti haški zatvorenici i vođe OVK, optužene za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, jer su, kako je rekao, "obezbedili dolazak nezavisnosti".

"Do stvaranja republike došlo je posle 666 vekova u kojima su hiljade političkih zatvorenika proveli u zatvorima, kao što je sloboda proizašla od generacija učitelja koji su čitave generacije vaspitavali u duhu patriotizma. Naša republika je nastala iz slavnog rata vojnika OVK koji su, svojim pravednim ratom uspeli da uključe međunarodne saveznike koji su nam pomogli da se oslobodimo invazije na Srbiju 1999. godine", zaključio je Kurti.

image