Srbija i Balkan

Brnabić: Ruska Federacija ne stoji iza protesta ispred Predsedništva

Ruska Federacija je previše ozbiljna država da bi imala bilo kakve veze sa ljudima koji su na Dan državnosti kod Predsedništva u Beogradu održli protest, istakla premijerka Srbije
Brnabić: Ruska Federacija ne stoji iza protesta ispred Predsedništva© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje da Ruska Federacija stoji iza protesta održanog na Dan državnosti Srbije ispred Predsedništva, kao i da ne misli da je Moskva na bilo koji način povezana sa tim skupom.

"Ja ne verujem da se na bilo koji način Ruska Federacija nalazi iza tog protesta ili da na bilo koji način posreduje, neposredno, direktno ili indirektno podržava takve ljude", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je dodala pozivajući se na reči Vučića, misli da je Ruska Federacija previše ozbiljna država da bi imala bilo kakve veze sa takvim ljudima.

Brnabić je dodala da danas ima sastanak sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

"Taj sastanak nema veze sa tim skupom, on je ranije organizovan i zakazan, ali svakako će i to biti jedna od tema, jer se oni, demonstranti, pozivaju na bliske veze sa Ruskom Federacijom", kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je napad na predsednika Srbije Aleksandara Vučića i Vladu Srbije organizovan na Dan državnosti, da to dovoljno govori kakve su partiote i ko im je na prvom mestu, te da to svakako nije Srbija.

"Ti ljudi su samoproklamovane patriote koje se pozivaju na drugu državu. Ne čak na Republiku Srbiju", kazala je Brnabić novinarima.

Podsetimo, 15. februara kod Predsedništva u Beogradu održan je protest ultradesničarskih udruženja, a okupljeni građani nosili su transparente "Kosovo je srce Srbije" i "Nema predaje".

U jednom trenutku, demonstranti su porušili ogradu kod Predsedništva Srbije i prišli zgradi uzvikujući "Gde je Vučić", nakon čega je stigla policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Zbog nereda na protestu su uhapšene tri osobe, a terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije. Kod D. B. policija je pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom.

Ambasador Bocan-Harčenko osudio je pretnje upućene sa skupa i dodao da se Moskva ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, što je, kako je naveo, jasno naglašeno i u komentaru Ministarstva spoljnih poslova od 13. februara ove godine.

image