Bošnjački član rukovodstva uzalud blokirao odluku: Bradara je predsednik Federacije BiH

U odsustvu bošnjačkog člana rukovodstva Federacije BiH Refika Lenda za predsednika tog entiteta u BiH izabrana je Lidija Bradara iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda

Dva člana rukovodstva Federacije BiH Igor Stojanović ispred srpskog naroda i Lidija Bradara ispred hrvatskog, sastali su se danas u Sarajevu i dogovorili da Bradara bude predsednik ovog entiteta, a Stojanović potpredsednik. Treći član Refik Lendo, ni danas se nije pojavio na sastanku, kao ni nakon prethodnih poziva, a on bi, prema ovom dogovoru, takođe, trebalo da bude biti potpredsednik FBiH.

"Dogovorili smo da je Bradara predsednik, a Stojanović potpredsednik FBiH. Prosledili smo to Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na odlučivanje. Lendo se nije pojavio", rekla je Bradara novinarima nakon današnjeg sastanka.

Ona je dodala da ovaj proces treba završiti u što skorijem roku.

"Mi verujemo da će Predstavnički dom što pre doneti odluku ko je predsednik, a ko su potpredsednici", rekla je Bradara.

Igor Stojanović je rekao da su o njihovoj odluci obaveštene sve instance, uključuju Centralnu izbornu komisiju, OHR i oba doma Parlamenta FBiH.

"Čekaćemo dalje uputstva i shodno tome ćemo se ponašati. Plan je da Bradara bude predsednik, a Nermin Nikišć premijer. I dalje slijedimo taj plan", naveo je Stojanović.

On je dodao da želi da se Vlada FBiH formira što pre.

"Nije mi bitno da li sam ja predsednik ili potpredsednik već da se otkoče procesi koje sada isključivo Lendo koči", naglasio je Stojanović.

On je naveo da su obavili sve ono što je u njihovoj nadležnosti u ovom procesu, a "ako Lendo blokira onda će morati da se uključe i neke druge instance".

Bradara je dodala i da su shvatili da se Lendo ne želi dogovoriti i zato su iskoristili svoje mogućnosti.

Čović najavio ovaj razvoj događaja

Ranije u toku dana predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će kandidati srpskog i hrvatskog naroda danas izabrati predsednika Federacije BiH, ako bošnjački kandidat iz SDA nastavi blokadu.

"S obzirom da je predstavnik bošnjačkog naroda celu prošlu sedmicu izbegavao sastanak, mislim da će predstavnik hrvatskog i srpskog naroda danas završiti taj posao i usaglasiti se da je Lidija Bradara predsednik FBiH, te to uputiti u dalju proceduru", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Prema njegovim rečima, biće vidljivo da gospodin ispred SDA želi blokirati proces, što je SDA radila poslednje četiri godine, a fakturu za to je želela da ispostavi HDZ-u.

On je objasnio da Parlament FBiH nakon toga može potvrditi predlog, te dodao da neće odgovarati na pismo kandidata SDA za potpredsednika FBiH Refika Lenda.

"Verujem da iz ove sedmice nećemo izaći bez toga da nemamo predsednicu, a onda idemo u proces predloga mandatara i Vlade FBiH. Nećemo pasti pod uticaj pisama, ja na njega neću ni odgovoriti" rekao je Čović, dodajući da Visoki predstavnik Kristijan Šmit ne bi trebalo da preduzima akcije u slučaju predsednika FBiH.