Srbija i Balkan

Međunarodni dan socijalne pravde: U šta Srbija ulaže najviše napora i ko spada u ugrožene grupe?

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana socijalne pravde sprovodi se pod sloganom "Prevazilaženje barijera i unapređenje mogućnosti za socijalnu pravdu"
Međunarodni dan socijalne pravde: U šta Srbija ulaže najviše napora i ko spada u ugrožene grupe?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Međunarodni dan socijalne pravde. Ovaj datum se obeležava sa ciljem da podstakne napore međunarodne zajednice da iskoreni siromaštvo, promoviše punu zaposlenost i dostojanstven rad, rodnu ravnopravnost i pristup socijalnom blagostanju i pravdi za sve.

Ovogodišnje obeležavanja Svetskog dana socijalne pravde sprovodi se pod sloganom "Prevazilaženje barijera i unapređenje mogućnosti za socijalnu pravdu".

Republika Srbija ulaže značajne napore u svim društvenim oblastima, kako bi svi građani imali jednake mogućnosti i šanse za pristojan i kvalitetan život, poručio je ministar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković povodom Međunarodnog dana socijalne pravde za RT Balkan.

"Ostvarenje ljudskih prava na njihovom najvišem nivou i izgradnja društvene zajednice u kojoj je princip inkluzivnosti i međusobnog poštovanja, zajedno sa borbom protiv svih oblika diskriminacije, osnovni je preduslov ostvarenja socijalne pravde u svakoj državi. Ministarstvo kontinuirano radi na obezbeđivanju socijalne sigurnosti, pružanju podrške ranjivim grupama za uključivanje u društvene tokove i smanjivanju siromaštva", naveo je Selaković.

Za unapređenje položaja i brigu osoba sa invaliditetom, u 2023. godini ministarstvo je ukupno izdvojilo milijardu i 93 miliona dinara. Od tog iznosa, 625 miliona dinara je namenjeno za podršku u radu preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

U Srbiji danas postoji 61 privredno društvo koje zapošljava 1.074 osobe sa invaliditetom, od toga 45,27% su žene.

"U novembru 2022 godine počela je i primena Zakona o socijalnom preduzetništvu koji će značajno unaprediti položaj teže zapošljivih nezaposlenih lica, kao što su stariji od 50 godina, žrtve porodičnog nasilja, Romi, žene sa sela, mladi do 30 godina i tako dalje. Takođe, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, ministarstvo sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja u koje će u 2023. godini biti uključeno 21.205 nezaposlenih lica (od kojih je 2.285 osoba sa invaliditetom), a za čije je sprovođenje izdvojeno šest milijardi i 850 miliona dinara", najavio je ministar Selaković.

Prema podacima ovog ministarstva u 2023. godini za socijalnu zaštitu izdvojeno je više od 43,6 milijardi dinara, koje su usmerene na novčanu socijalnu pomoć, pomoć i negu drugog lica, hraniteljstvo, kao i za rad i podršku ustanova u kojima su smeštene najosetljivije grupe građana kojima je potrebna posebna nega i pomoć. Za dečiju socijalnu zaštitu je u 2023. godini izdvojeno 87 milijardi dinara, što je povećanje od 7 milijardi dinara u odnosu na 2022. godinu, navedeno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Istakao je da kada govorimo o društvu blagostanja, o društvu jednakih šansi za sve, onda to je ono društvo, koje omogućava svojim građanima da se zaposle ukoliko nemaju zaposlenje.

Upoređujući statističke podatke iz 2012. godine, kada je nezaposlenost bila 25,9%, ministar Selaković je podsetio da je nezaposlenost u trećem kvartalu prošle godine bila 8,9%.

"Kada vidimo da smo postali od zemlje izvoznika, sve veći uvoznik radne snage i kada znamo da su rast zapošljivosti našeg stanovništva i smanjenje nezaposlenosti povezani istovremeno i sa rastom plata i penzija, onda to govori o tome koliko smo toga učinili,  i da na današnji Dan socijalne pravde možemo da kažemo da smo bili vredni i aktivni u ovoj oblasti", zaključio je Selaković.

Pored sredstava iz budžeta Republike Srbije lokalne samouprave mogu Nacionalnoj službi za zapošljavanje da podnesu zahtev za sufinansiranje lokalnih akcionih planova. Najviše novca, objašnjeno je iz nadležnih institucija, opredeljeno je za obuke i obrazovanje, jer je, nažalost, trećina ljudi na evidenciji NSZ nekvalifikovana ili polukvalifikovana.

image