Srbija i Balkan

Šmit nametnuo izmene Zakona o Srebrenici: Otvorio put ka širenju propagande o navodnom genocidu

Odluka visokog predstavnika predviđa da se sredstva za ukop nastradalih, mogu koristiti i za druge namene, "naročito za promovisanje istine o genocidu"
Šmit nametnuo izmene Zakona o Srebrenici: Otvorio put ka širenju propagande o navodnom genocidu© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametuno je izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kojom će biti moguće da se novac koji je deponovan za ukop nastradalih u Srebrenici koristiti i za, kako je naveo, "promovisanje istine o genocidu".

U zvaničnom obrazloženju odluke na sajtu visokog predstavnika navodi se da je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari ključni spomenik za BiH i napore na promociji istine i pomirenja, te da "sećanje na žrtve i razumevanje razmera i posledica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima". 

"U tom smislu, treba da razmotrimo načine da osiguramo trajno sećanje na žrtve te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira", rekao je Šmit.

U Odluci kojom se nameću izmene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari navodi se da se sredstva, uz prethodnu saglasnost relevantnog donatora, mogu koristiti i za druge namene, gde se "naročito ubrajaju aktivnosti za promovisanje istine o genocidu". 

Šmit se u odluci poziva na ovlašćenja koja su mu data članom V Aneksa 10 (Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora), Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, zatim na Zaključke Konferencije za implementaciju mira održane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine.

"S obzirom da, nakon pažljivog prosuđivanja i uzimajući u obzir veliki broj žrtava koje još uvek nisu dostojanstveno sahranjene, Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari procenjuje da je manje od polovine sredstava raspoloživih iz donacija neophodno rezervisati za potrebe projekata ukopa i podizanja nišana, a da su Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari hitno potrebna i dodatna sredstva za druge namene, kako bi vršio svoj mandat i ispunjavao svoje ciljeve, uključujući između ostalog izgradnju i održavanje centra, aktivnosti saradnje sa sličnim centrima, fondacijama i udruženjima širom sveta, kao i aktivnosti u provođenju njegove uloge u promovisanju istine o genocidu", navodi Šmit u Odluci.

Ovom odlukom visokog predstavnika, Memorijalnom centru Srebrenica osigurano je kako prenose pojedini mediji šest miliona KM za projekte rekonstrukcije i konverzije infrastrukture, razvoj novih muzejskih sadržaja i načuno istraživačkih delatnosti, što je još ranije tražio Upravni odbor Memorijalnog centra.

Podsetimo, Šmit je poslednji put iskoristio pravo da nametne odluku u sistemu Bosne i Hercegovine tik nakon što su zatvorena biračka mesta u zemlji po održanim opštim izborima. Na to je reagovao tadašnji srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik koji upozorava da je Kristijan Šmit nelegalni vioski predstavnik u BiH, kao i da je njegovu funkciju potrebno ukinuti.

image