Dodik o izmeni Zakona o Srebrenici: Najbolje bi bilo da Šmit ode

"Potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svetskom ratu određuje nama šta je vrednost u tom pogledu", poručio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske poručio je da odluka Kristijana Šmita o izmenjenom Zakonu o Srebrenici neće biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske, jer, kako je naveo, Šmitova odluka Srpskoj ništa ne znači.

Dodik je to poručio nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, nametnuo izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

"Najbolje bi bilo da ode Šmit, i za njega i za zemlju koja ga je poslala", naveo je Dodik.

Ponovio je da visoki predstavnik ne postoji.

"Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svetskom ratu da nama određuju šta je vrednost u tom pogledu", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

U Odluci kojom se nameću izmene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari navodi se da se sredstva, uz prethodnu saglasnost relevantnog donatora, mogu koristiti i za druge namene, gde se "naročito ubrajaju aktivnosti za promovisanje istine o genocidu". 

Hrvatska da zaustavi izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada

Dodik je poručio i da Republika Srpska neće odustati od zahteva da Hrvatska zaustavi projekat izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da očekuje da će uslediti međunarodne tužbe, prenosi RTRS. 

On je napomenuo da su po pitanju Trgovske gore sprovedene mnoge aktivnosti i na nivou BiH i na nivou Republike Srpske.

"To ostaje ozbiljan problem koji treba da rešavamo, ne samo sa Hrvatskom, nego i sa EU i nećemo odustati. Preduzeli smo niz mera, uputili mnoge ukaze, žalbe, a sad, verovatno, ulazimo i u period međunarodnih tužbi", rekao je Dodik.

On smatra da BiH ne može da reši pitanje Trgovske gore, jer je to pitanje koje se dešava i ostvaruje na prostoru Hrvatske.

Dodik je podsetio da je u ranoj fazi ovog pitanja Predsedništvo BiH, čiji je bio srpski član, jednoglasno donelo odluku i kao jedino ovlašćeno telo zatražilo od Hrvatske da odustane od tog projekta.