Ristuča: Na pretnje "Kosovu" hitno ćemo odgovoriti

Anđelo Mikele Ristuča je govorio i o mogućnosti premeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na sever, o čemu bi, kako je rekao, trebalo da se odlučuje uz saglasnost komandanta Kfora

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je danas da je ta formacija preduzela sve neophodne korake da obavesti Beograd da će, u slučaju bilo kakve pretnje tzv. Kosovu, njihova reakcija biti hitna.

"Obavestio sam ih da smo potpuno opremljeni, imamo dovoljan broj ljudi i organizovani smo da brinemo o bezbednosti i slobodi kretanja na celoj teritoriji Kosova", rekao je Ristuča u intervjuu za "Klan Kosovo".

On je govorio i o mogućnosti premeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na sever, o čemu bi, kako je rekao, trebalo da se odlučuje uz saglasnost komandanta Kfora.

"Dozvolite mi da vrlo jasno kažem da postoji dogovor između institucija Kosova, Kfora i NATO-a, da je za izmeštanje KBS na sever potrebna saglasnost komandanta Kfora", rekao je on i dodao.

"KBS se može pomeriti na sever uz saglasnost komandanta Kfora. Mi u potpunosti poštujemo nivoe obuke i šta oni mogu da urade u oblasti spasavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u katastrofama i onih koji se odnose na potragu i spasavanje".

Ristuča je naglasio da su tadašnjoj situaciji prethodile mnoge krize počev od jula prošle godine.

"Situacija je kulminirala nizom kriza koje su izbijale na severu počev od jula. Bilo kakav događaj bi mogao da pogorša situaciju, tako da smo se pridržavali svog mandata, bili smo potpuno posvećeni tome, uvek sam pozivao strane da se vrate za pregovarački sto i da izbegavaju aktivnosti koja bi ugrozila stabilnost, sigurnost, slobodu kretanja a istovremeno stvorila prostor za pregovore", kaže Ristuča.

Na barikadama bilo napeto

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča rekao je da je nedavna situacija postavljanja barikada na severu Kosova bila prilično napeta ali da Kfor nijednog momenta nije podlegao prvokacijama.

"Situacija je bila jako napeta, bio je ogroman pritisak onih koji imaju prljave interese, tako da je prva stvar koju smo uradili da ne budemo žrtve pritiska jer je sistem bio zagušen beskorisnom retorikom sa svih strana koga je karakterisao izuzetan osećaj anksioznosti i nesigurnosti među stanovništvom na severu", rekao je Ristuča.

Dodao je da je jedini način da se izbore sa tim bio jasno razumevanje onoga što se događa.

"Pozivamo sve strane da se vrate dijalogu jer je to jedini način da se dođe do rešenja", rekao je on.