Srbija i Balkan

Radev: Bugarska vojska je garant nacionalne bezbednosti, a ne donor oružja Ukrajini

Bugarski predsednik ne vidi nikakvu korist od principa zamene starog sovjetskog oružja koje ide Ukrajini, za oružje urađeno po NATO standardima
Radev: Bugarska vojska je garant nacionalne bezbednosti, a ne donor oružja Ukrajiniwww.globallookpress.com © Chen Hang/Xinhua

Veliki broj bugarskih političkih partija vojsku te zemlje vidi kao donora oružanih snaga Ukrajine, a ne kao garanta nacionalne bezbednosti, rekao je predsednik Rumen Radev koji tako nešto ocenjuje "neprihvatljivim".

On se osvrnuo i na kritike da Bugarska nije iskoristila priliku da Ukrajini da svoje staro oružje u zamenu za novo urađeno po standardima NATO-a.

"Mantra koja se podmeće je da će davanje starog ruskog naoružanja odmah rešiti probleme modernizacije. Prozor je sada zatvoren, ali mogući iznos koji bismo dobili nije ništa naspram celokupne potrebe za naoružavanjem bugarske armije. Neke zemlje iz ovih sporazuma dobile su 15 tenkova – a šta je 15 tenkova naspram potrebe za novim naoružanjem", objašnjava bugarski predsednik, a prenosi "Republika".

On, takođe, objašnjava i da je ovaj "dil" samo zamena stare opreme takođe starom opremom, ali  drugog tipa. A  uz to, tamo gde nema mogućnosti za zamenu, kako kaže, svakako mora da se plati.

Radev je pozvao kritičare među bugarskim političarima da konkretno odgovore šta bi takav dogovor značio.

"Svi koji insistiraju da će ovaj kompromisni koncept rešiti probleme, molim da odgovorite kada i koje komplete bismo dobili zauzvrat, kako bismo održavali kadrove i kada se mogu obezbediti nove takve platforme. Koliko će nas to koštati i da li imamo novac da to priuštimo? Ja sam, kao glavnokomandujući, dužan da insistiram da se odbrambeni potencijal ne oslabi, već očuva i razvija", istakao je Radev.

Analiza bugarskog naoružanja u 2022. godini, naime, ponovo je pokazala nedostatak resursa, odloženu modernizaciju, manjak ljudi i preopterećenost kadra koji uz veliki trud i posvećenost nastavljaju da obavljaju svoje dužnosti.

Prema Radevu, glavni problem je nerazumevanje političara o potrebi modernizacije tamošnjih oružanih snaga, pa tako 48. Narodna skupština nije razmatrala investicioni predlog Ministarstva odbrane za modernizaciju bugarske vojske.

"Prava modernizacija bugarske vojske počeće tek kada nova Narodna skupština i redovna vlada preuzmu ovaj zadatak. Ali to zahteva mnogo truda i vremena, a mi već kasnimo", rekao je predsednik.

Načelnik odbrane admiral Emil Eftimov ipak tvrdi da bugarski građani treba da se osećaju zaštićeno, jer na početku sukoba u Ukrajini preduzete su brojne mere, poput NATO multinacionalne borbene grupe.

Prema njegovim rečima, situacija ipak pokazuje da modernizacija vojske nema alternativu i apeluje na parlament hitno usvoji investicioni program koji je podnelo ministarstvo odbrane. Evtimov je takođe istakao da se problemi sa nedostatkom osoblja u vojsci nastavljaju. Preduzimaju se mere za povećanje socijalnog paketa.

image