Srbija i Balkan

Dačić o KiM i EU: Nema pregovora bez ZSO, ni reforme EU bez proširenja

Predstojeća runda razgovora u Briselu ima posebnu težinu, jer želimo da ostanemo istrajni u odbrani naših nacionalnih interesa, poručio ministar spoljnih poslova
Dačić o KiM i EU: Nema pregovora bez ZSO, ni reforme EU bez proširenjawww.globallookpress.com © TANJUG/ JADRANKA ILI

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je da su Kosovo i Metohija najznačajnije političko- bezbednosno pitanje, dodajući da se ne može pregovarti o novim predlozima dok se ne formira ZSO".

Dačić je na tradicionalnom skupu sa polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane, istakao da je najteži zadatak pred nama očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Sa eskalacijom situacije u Ukrajini povećana je i usmerenost međunarodne zajednice na pokušaje rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine. U skladu sa tim, a zahvaljujući mudroj politici, formirali smo jasnu i čvrstu pregovaračku poziciju, prema kojoj ne može biti pregovora o bilo kakvim, novim predlozima dok se ne formira Zajednica srpskih opština. Jasno vam je da predstojeća runda razgovora u Briselu ima posebnu težinu, jer želimo da ostanemo istrajni u odbrani naših nacionalnih interesa, prevashodno u cilju zaštite našeg naroda i kulturno-verskog identiteta", naveo je Dačić.

Ministar je istakao da Srbija i dalje veruje da je punopravno članstvo u EU dostižno.

Ispunjavanje kriterijuma na putu do punopravnog članstva, kako navodi, ostaje jedan je od ključnih spoljno-političkih prioriteta, koji je ujedno i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina.

"U trenutku kada je i sama Evropska unija na svojevrsnom testu i kada jačaju stavovi o potrebi unutrašnje prekompozicije, naša dosledna i više puta ponovljena poruka je da reforma EU mora biti paralelna sa procesom proširenja. Nastojimo da ubedimo ključne donosioce odluka unutar EU da ovi procesi nisu međusobno suprotstavljeni, već komplementarni. Međutim, svesni ste da na našem evropskom putu postoje brojni izazovi, prevashodno jer punopravno članstvo i dalje ostaje pokretna meta sa zahtevima koji se usložnjavaju i umnožavaju, a koji su u ovom trenutku posebno opterećeni potrebom usklađivanja sa Zajedničkog spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije", kazao je ministar Dačić.

On je naglasio da se istorijska neslaganja moramo pokušati prevazići.

"U nedavnim kontaktima sa hrvatskim vlastima podvukli smo značaj izgradnje poverenja i usaglašavanja ciljeva ka boljoj budućnosti", rekao je Dačić u Ministarstvu odbrane.

"Svet je u 21. vek ušao sa nagomilanim bezbednosnim izazovima, dok glavno polazište za rešavanje te situacije treba da budu naši zajednički napori", zaključio je Dačić.

image