Stevandić iz Moskve za RT Balkan: Iz EU nam čestitaju na neutralnosti, ali o tome ne smeju javno

Republika Srpska ima najpragmatičniji odnos prema rusko-ukrajinskom sukobu i razračunavanjima sa Rusijom i Kinom koja su pokrenuta iz EU i SAD, poručio predsednik parlamenta RS

Nisu tačne optužbe iz Sarajeva da Republika Srpska pravi nekakvu "rusku platformu", niti je Rusija tako nešto tražila, kao što nije tražila ni da Banjaluka prekine svoj evropski put, poručio je za RT Balkan predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji se nalazi u radnoj poseti Moskvi.

"U Sarajevu postoji negodovanje i optužuju nas da mi pravimo nekakvu 'rusku platformu', što je netačno, niti je to Rusija od nas tražila. Mi ne vodimo i ne sprovodimo rusku, već srpsku politiku. Vodeći srpsku politiku moramo imati zahvalnost zbog stava Ruske Federacije u Savetu bezbednosti i prevencije usvajanja rezolucija na našu štetu, zato srpska politika podrazumeva da se ne priključujemo antiruskoj kampanji", naveo je Stevandić za RT Balkan.

Zapad, objašnjava Stevandić, neutralnost Republike Srpske tumači onako kako želi: kao opredeljivanje za Rusiju, te veoma licemerno od RS očekuje prestanak saradnje sa Moskvom.

"Jako smo žalosni što se naša neutralnost i pozivi na mir tretiraju kao proruska orijentisanost. To smatramo vrlo licemernim od strane Zapada. Bez obzira na to, mi od naše politike nećemo odustati, iako je Republika Srpska u specifičnoj poziciji, relativno nezaštićena teritorija sa mnogo manjim odbrambenim mehanizmima nego Srbija. Vojna neutralnost koju smo usvojili 2017. godine predstavlja i danas pravac naše politike", poručio je naš sagovornik.

Pritisci i "saveti" da ne idu u Moskvu počeli odavno

Neutralnost upravo podrazumeva saradnju sa svima koji saradnju žele, uz poštovanje praga vlastitog dostojanstva i odgovornost prema sopstvenom narodu, istakao je Stevandić komentarišući pritiske sa Zapada.

"Nismo prekinuli svoj evropski put i nastojanje da budemo deo EU, niti je to Rusija od nas tražila, za razliku od Zapada, koji je tražio da prestanemo da sarađujemo sa Rusijom. Bilo je i prećutne saglasnosti Zapada na 'otrovne strele' koje su iz Federacije upućene Republici Srpskoj. Doživeli smo da se naše žrtve ponižavaju i ne smatraju ravnopravnim, da se zločini nad Srbima nikada ne osućuju. Prema tome, apsolutno je nerealno da se potčinimo onima koji nisu pokazali ni empatiju, ni neku vrstu poštovanja za trenutnu poziciju RS i njen Dejtonski Ustav, a činjenica je da Rusija jeste pokazala i nije počinila nijedan akt protiv Bosne i Hercegovine. Sve kritike su nedobronamerne i zasnivaju se na lažima", podvukao je Stevandić. 

Imali su, naveo je, "direktne prijateljske sugestije iz zapadnih zemalja da ne odlaze u posetu Rusiji", kao i negodovanje na ambasadorskom nivou.

"Naravno, mi smo zadržali sposobnost da sami odlučujemo. Možda se to trenutno ne može verifikovati, ali će u budućnosti naš stav o neutralnosti biti sve prihvaćeniji i ozbiljnije tretiran. Trenutno imamo nezvanične čestitke na našem držanju i stavu, jer ljudi iz EU nemaju hrabrosti da to javno kažu. Nadam se da će jednog dana biti javno priznato da je Republika Srpska svojim odnosom imala najpragmatičniji i najpametniji odnos kako prema rusko-ukrajinskom sukobu, tako i prema razračunavanjima sa Rusijom i Kinom koja su pokrenuta iz EU i SAD", rekao je za RT Balkan predsednik parlamenta Republike Srpske.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u Moskvi nije se bavila, kako je istakao naš sagovornik, samo dugogodišnjim tradicionalno dobrim vezama i zajedničkom panslovenskom istorijom, već su vodili veoma značajne razgovore o budućim projektima od velikog značaja, ne samo za RS, već i za čitavu BiH.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima vezano za gasifikaciju Republike Srpske preko Srbije, izgradnju tehnoloških parkova između Banjaluke i Beograda. Takođe, govorilo se i o ranije započetim projektima vezano za naftu i plasman robe koju mi možemo da plasiramo na rusko tržište", podvukao je Stevandić, dodajući da će, na primer, od gasifikacije najveću korist imati Sarajevo, koje je tako glasno bilo protiv ovog odlaska delegacije parlamenta RS u Moskvu.

"Federacija i sada ima mnogo više benefita od naših dobrih odnosa sa Rusijom, nego Republika Srpska. Čitavo Sarajevo se greje na gas, a ne Banjaluka. Ne verujem da će se u budućnosti odreći toga samo zato da bi im neko uputio pohvale jer su podržali tuđe razračunavanje sa Rusijom. Mi iz RS smo odlučili da ne budemo ničija moneta za potkusurivanje, niti da se svrstavamo u bilo kakvom razračunavanju. Neutralnost je i smisao toga da se nikome ne povinujete, već da sarađujete sa svima na korist svoje države", zaključio je Stevandić.

Podsetimo, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, na čelu sa predsednikom NSRS Nenad Stevandićem, boravi u Moskvi, gde su se juče susreli sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Konstantinom Kosačevim, a nakon toga razgovor su vodili predsednik Stevandić i predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Danas su se susreli sa predsednikom Državne dume Ruske Federacije Vjačeslavom Viktorovičem Volodinom sa kojim su razgovarali o odnosima Republike Srpske, BiH i Rusije, a nakon sastanka u Državnoj dumi, Stevandić je položio venac na Grob neznanog junaka, odajući počast svim borcima protiv fašizma.