Milanović: Sukob u Ukrajini plaća nesrećni narod, a ne hipsteri u Njujorku

Hrvatski predsednik ponovio je da je konflikt na istoku Evrope "američki rat, isto kao što je i ruski"

Cenu sukoba u Ukrajini plaća "nesrećni narod", a ne "hipsteri u Njujorku ili bogati Rusi", naveo je hrvatski predsednik Zoran Milanović dodajući da ne može da veruje "u kom pravcu to ide" dva dana uoči godišnjice konflikta.

Podsetio je i da on godinu dana govori o tome ko je odgovoran za taj sukob i ko je šta trebalo da uradi, te dodao da od sada to više neće činiti.

Hrvatski predsednik ipak je ponovio je da je sukob u Ukrajini i "američki rat, kao što je ruski", te da će se dogovor na kraju postići između Vašingtona i Moskve. 

"Cenu rata  ne plaćaju šminkeri na Floridi, hipsteri u Njujorku, niti bogati Rusi još uvek, ne oni najbogatiji, nego plaća taj nesrećni narod i mi koji se tresemo", rekao je Milanović, a preneo hrvatski portal "Indeks".

"Neki ljudi u Evropi” sukobu u Ukrajini su, dodao je on, prišli s "totalnim nabojem emocija i mržnje".

Komentarišući hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i premijera Andreja Plenkovića, rekao je da oni "znaju potrebe ukrajinske vojske", ali ne i hrvatske, "jer ih se to ne tiče". A sličaj komentar imao je Milanović i za američkog predsednika Džozefa Bajdena – rekao je zabrinut za granice na drugom kraju sveta, a nije "učinio ništa za bezbednost" američke granice.