Srbija pred ultimatumom EU: U ponedeljak u Briselu mora da bude prihvaćen evropski predlog za KiM

Plan nije predmet rasprave i neće se dozvoliti izmene u tekstu, poručio je neimenovani evropski zvaničnik

Medijima u Briselu danas se obratio neimenovani zvaničnik Evropske unije koji je najavio da će Srbija u ponedeljak, kada se sastaju njen predsednik Aleksandar Vučić i premijer "Kosova" Aljbin Kurti, biti suočena sa ultimativnim zahtevom da prihvati tzv. evropski plan iako on predviđa de fakto priznanje samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Štaviše, dodao je ovaj zvaničnik EU, učesnici sastanka u ponedeljak neće imati pravo da raspravljaju o detaljima sporazuma - moraju da ga prihvate doslovce - već samo o modalitetima njegove primene.

Kako prenose mediji iz Brisela, Zajednica srpskih opština (ZSO) je deo sporazuma Beograda i Prištine i prihvatanjem evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u ponedeljak, automatski se prihvata i ZSO, rekao je anonimni zvaničnik Evropske unije. 

On je, takođe, istakao da prihvatanje tog predloga znači de fakto priznanje "Kosova".

Plan, javlja američki Radio Slobodna Evropa, nije predmet rasprave i neće se dozvoliti izmene u tekstu, ali se svakako očekuje od strana da se na sastanku izjasne da prihvataju ovaj plan.

Zvaničnik je dodao da se radi o osnovnom sporazumu, koji je toliko sveobuhvatan da dovodi blizu takozvanog "sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane". 

Prihvatanje evropskog predloga je važno jer će dovesti do promene kompletnog raspoloženja u regionu, novih projekata i investicija, uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, rekao je novinarima ovaj zvaničnik EU.

U ponedeljak će u Briselu biti održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

Predsednik Srbije je prethodno izjavio da će se u Briselu držati crvenih linija po pitanju Kosova i Metohije o kojima je govorio u Skupštini Srbije, "ma šta da bude i ma kako da bude".

"Sve što sam rekao u Skupštini, a razumem vašu brigu i mnogo teških noći je pred nama, jeste da će se Srbija držati onog što sam govorio u Narodnoj skupštini", poručio je Vučić na pitanje novinara.

On je izjavio da situacija u kojoj se Beograd nalazi nije jednostavna i da će u Briselu, 27. februara, biti izložen velikom pritisku.

"Sve je ovo predstava u kojoj na kraju pritisak ide na nas. Ali nije prvi put, ni u istoriji ni u poslednjih 10, 11 godina", rekao je predsednik.

Stejt department: Cilj je uzajamno priznanje "Kosova" i Srbije, očekujemo konstruktivan duh u Briselu

Vašington snažno podržava predloge Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i "Kosova" i očekuje da Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pokažu konstruktivan duh, saopštio je Stejt department.

"Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim", istaknuto je u odgovoru američkog ministarstva spoljnih poslova "Glasu Amerike" uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu.

Iz Stejt departmenta ukazuju da je važno da Beograd i Priština iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

"Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije, na kraju, treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu", navodi se.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu, iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

"Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja - kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija", dodaje se.