Srbija i Balkan

Abazović traži razrešenje Krivokapića i Konjevića

Za razrešenje člana Vlade neophodna je većina glasova poslanika
Abazović traži razrešenje Krivokapića i Konjevića© unsplash

Premijer Crne Gore Dritan Abazović danas će u Skupštini podneti predlog za razrešenje potpredsednika Vlade Raška Konjevića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića.

Za razrešenje člana Vlade, po predlogu premijera, potrebna je većina glasova poslanika, prenose Vijesti.

Abazović je mesecima u sukobu sa Konjevićem i Krivokapićem iz Socijaldemokratske partije Crne Gore. SDP je deo manjinske Vlade Dritana Abazovića, koja je izabrana u aprilu ove godine.

Kabinet premijera Crne Gore pored SDP-a, čine i stranke Ujedinjena reformska akcija, Socijalistička narodna partija i nacionalne stranke Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Abazović je već smenio Konjevića sa mesta šefa koordinatora službi bezbednosti. Nazvao ga je izvođačem radova "nekih struktura", a Konjević mu je uzvratio optužbama za šverc cigareta zaplenjenih u luci Bar.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je pre nekoliko dana uputio inicijativu premijeru da pokrene proceduru za razrešenje Konjevića i Krivokapića. 

Socijaldemokratska partija Crne Gore je jedna od partija koje su burno reagovale posle potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC. Temeljni ugovor je dokument kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje svojina nad crkvama i manastirima na teritoriji Crne Gore.

Sporazum su potpisali Dritan Abazović i patrijarh Porfirije u avgustu u podgoričkoj vili "Gorica", a stranke SDP, DPS,SD, LP i DUA su bile izglasale u Skupštini nepoverenje Vladi.

Socijaldemokratske partije Crne Gore se drži načela državne nezavisnosti, priznavanja crnogorskog identiteta, jezika i Crnogorske pravoslavne crkve(CPC).

image